Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tallen har extra mycket pollen i år

Från 2016
Pollen på vindruta.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Pollen på motorhuven eller trädgårdsmöblerna kommer sannolikt från tallen. Just nu är det tallen som blommar och avger stora mängder pollen i de mellersta delarna av landet.

Också i vattendrag flyter pollen från tallar på vattenytan.

Tallen började blomma förra veckoslutet och nu har blomningen nått sin kulmen. De extremt varma dagarna har dessutom satt fart på blomningen.

Men det är inte likadant varje år. Endast vart femte år har tallen extra rikligt med pollen.

- I år är ett sådant år, säger distriktschef Jorma Vierula på Skogscentralen.

Små kottar bildas redan i sommar

Kretsloppet för tallens blomning är lång, upp till tre år. Förra året började tallarna bilda rikligt med knoppar. Ur blommorna som blommar nu bildas små kottar under sommarens lopp. Kottarna övervintrar.

- Nästa sommar blir kottarna fullvuxna och fröna inne i kottarna mognar. I oktober 2017 är fröskörden klar. Fröna övervintrar ännu i kottarna och faller av från och med Valborg 2018, förklarar Vierula.

Jorma Vierula berättar att de här goda frö-åren är viktiga för skogsägarna.

- Grobarheten är hög och fröna är stora och av god kvalitet. Pollineringen har lyckats. Även om vädret blir svalare inverkar det inte på något negativt sätt, säger Vierula.

Vilar och samlar sig några år

Efter ett toppenår med riklig blomning vilar tallen något år, även om den redan den här sommaren bildar nya blomknoppar.

- Den samlar krafter i några år inför nästa blomning, säger Vierula.

Björkens blomningstid är redan förbi för i år. Björkens blomning var endast måttlig. Även granen blommar ganska anspråkslöst.

- Granen har rikligt med frön endast vart tionde år, säger Jorma Vierula.

Anne Rahjola Yle

Diskussion om artikeln