Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skattelättnaderna kan ge medelinkomsttagaren 60 euro mer i lön år 2017

Från 2016
Uppdaterad 02.06.2016 20:20.
Grönblå rullad 20-eurossedel.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Skattebetalarnas Centralförbund har räknat ut att de skattelättnader som regeringen har föreslagit kan ge en medelinkomsttagare några tior till i lön. Ordföranden för servicefacket Pam, Ann Selin är nöjd över att hotet om tvångslagar och ytterligare nedskärningar har tagits tillbaka.

Selin säger att det budskap som regeringen kommer med går i rätt riktning. Hon säger ändå att förslaget måste utvärderas noggrannare.

- Det här är ett paket som kan trygga köpkraften och det har vi ansett att är mycket viktigt, säger Selin.

- Vi ska noggrant bekanta oss med hela paketet och behandla det med våra beslutsfattare. Vi väntar också spänt på besked om teknologiindustrin kommer med eller inte.

Skattebetalarna ger tummen upp

Verkställande direktören vid Skattebetalarnas Centralförbund Teemu Lehtinen berömmer regeringens skattebesked.

- Det här är en god och stark skattemorot. Redan de lägsta skattelättnaderna motverkar enligt våra uträkningar de åtstramningar som konkurrenskraftsavtalet hade fört med sig, säger Lehtinen.

Han anser att skattelättnaderna kommer att ha en betydande inverkan på ekonomin och konsumtionen.

- En utebliven kompensation på skattesidan hade lett till att skatterna i praktiken klart hade skärpts. Då vi samtidigt strävar efter en noll lönelösning hade köpkraften märkbart sjunkit nästa år, säger Lehtinen.

Enligt Skattebetalarnas Centralförbund kommer regeringens skattepaket att leda till att löntagarnas beskattning kommer att minska år 2017, trots de åtstramningar som konkurrenskraftsavtalet innebär.

60 euro till i lön?

En medelinkomsttagare som har en lön på 3 295 euro i månaden torde få en 0,3 procent lägre skatteprocent. Den beräknas sjunka från 31,1 procent till 30,8 procent om det blir ett konkurrenskraftsavtal och 90 procent av löntagarna går med i det.

Enligt det bästa alternativet skulle köpkraften öka en aning år 2017. Hos en medelinkomsttagare ökar den med 0,2 procent, det betyder att lönen stiger med 60 euro.

Om färre än 85 procent av löntagarna går med i konkurrenskraftsavtalet kommer beskattningen i praktiken att hållas på samma nivå som nu och köpkraften kommer att sjunka en aning, tror Skattebetalarnas Centralförbund.

Diskussion om artikeln