Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland kan ta enormt kliv mot EM: ”Dags att visa vad vi kan”

Från 2016
Tinja-Riikka Korpela, Anna Westerlund och Tuija Hyyrynen, Finland-Sverige, EM 2013.
Bildtext Tinja-Riikka Korpela, Anna Westerlund och Tuija Hyyrynen, här mot Sverige i EM 2013, förväntas alla finnas i Finlands startelva ikväll.
Bild: EPA / All Over Press

Den fjärde raka EM-turneringen i fotboll är nära om Finlands damer tar fulla sex poäng mot sina huvudmotståndare under de närmaste dagarna. Men enkel blir uppgiften inte.

Läget är rätt simpelt: Spanien går i praktiken inte längre att rubba från tätpositionen, medan jumbon Montenegro är avsågad. Däremellan gör Finland, Irland och Portugal upp om den värdefulla andraplatsen i gruppen.

Det handlar om damernas EM-kval i fotboll, där gruppvinnare plus de sex bästa tvåorna i de åtta grupperna kniper en direktbiljett till slutspelet i Nederländerna, medan de två övriga tvåorna kvalar om ytterligare en plats.

Just nu ligger Finland tvåa i gruppen på nio poäng, tre pinnar före Irland och ytterligare tre före Portugal. Och de blåvita damerna möter bägge av sina huvudmotståndare på hemmaplan under de närmaste dagarna.

linda sällström landslagsträningar 2015
Bildtext Linda Sällström är Finlands bästa målskytt i kvalet med två fullträffar på fyra matcher.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Först väntar Irland i Valkeakoski på fredag och sedan Portugal i Helsingfors på tisdag. Yle sänder båda matcherna direkt.

– Jag har sett fram emot de här matcherna i flera veckor! Det ska bli så roligt att spela så här viktiga matcher på hemmaplan. Och känner jag laget rätt brukar vi prestera som bäst när det gäller, säger Linda Sällström till Yle Sporten.

– Alla är riktigt taggade inför de här matcherna, vi vet att de verkligen är viktiga och att det blivit dags att visa vad vi kan. Ingen verkar särskilt spänd eller nervös, bara fulla av energi, fortsätter Tuija Hyyrynen.

Högt självtroende efter krossen

Finland inledde kvalet med en svettig uddamålsseger hemma över Montenegro, därefter föll Irland borta med 2-0 i en regnig kamp.

Mot gruppfavoriten Spanien föll Finland med 1-2, men i den första matchen på det här årets sida kom islossningen när montenegrinerna fick på nosen med 7-1.

Emmi Alanen och Meabh De Burca, Irland-Finland, 21.9.2015.
Bildtext Emmi Alanens Finland besegrade Irland på bortaplan i september.
Bild: All Over Press

– Vi fick anfallsspelet att fungera, säger Sällström. Okej, Montenegro är inte på samma nivå som Irland, men det kan vara väldigt svårt att möta lag som bara backar hem.

– Att få sju mål framåt och alla dessutom av olika målskyttar, att många fick lyckas – det gör att vi går vidare med högt självförtroende. Och det är viktigt, fortsätter landslagets genom tiderna tredje bästa målskytt.

Nytt spelsystem

Finland kommer sannolikt att fortsätta med samma, lite annorlunda spelsystem som klickade i Montenegro, med Sällström och Jenny Danielsson på topp, samt Adelina Engman på kanten där hon även håller till i klubblaget Göteborg.

– EM är vår dröm och genom att ta två segrar nu får vi bra förutsättningar för att förverkliga den drömmen, säger Engman.

– Det finns ganska mycket utrymme bakom deras ytterbackar, så vi ska försöka komma förbi på kanterna. Vi har fler tekniskt skickliga spelare, medan de är mer fysiska, men jag tror vi tar dem.

Kapten Saari: Vi vill mera

Finland vann som bekant lagens första möte i Dublin i höst, men Irland fick revansch i en träningsturnering på Cypern i våras. Nu startar man från noll, betonar Linda Sällström

– De är säkert väldigt hungriga och vi måste verkligen vara beredda på att stå upp i närkamperna, för de kommer att vara tuffa och komma hårt och sätta hög press. Irland är en riktigt svår motståndare, säger anfallsässet.

Maija Saari, Stabæk, våren 2016.
Bildtext Maija Saari har hittat gnistan igen i Stabæk efter fjolårsbesvikelsen i Sverige.
Bild: All Over Press

Den erfarna försvarsklippan Maija Saari menar att Finland måste kunna svara på irländskornas fysiska spel.

– Och det ska vi kunna, vi har utvecklas jättemycket på den biten och kan nuförtiden gå hårt in, sno bollen och sticka upp snabbt på kontring, säger lagkaptenen.

– Alla våra spelare har fått gott om ansvar i sina klubblag på sistone och vi har ett högt självförtroende. Och dessutom tror jag vi vill till EM ännu mera än Irland – det kommer att avgöra.

Finland – Irland i Valkeakoski på fredag klockan 18.05. Matchen sänds direkt i TV2 och på Yle Arenan med start klockan 18.00 med svenskspråkigt referat av Janne Isaksson.

Programmet är inte längre tillgängligt