Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vi har alla superkrafter

Från 2016
armmuskel som spänns
Bild: Yle / Johanna Grönqvist

Vi som är vita behöver inte så ofta fundera på vår hudfärg. Men vi kanske borde göra det. Och vi borde också vara medvetna om att hudfärgen kan ge vissa superkrafter.

Sonya Lindfors är koreograf, artist och kurator och hon talar om superkrafter. Med det menar hon fördelar som en del har och andra inte. Fördelar som vi ofta inte ens är medvetna om att vi har.

Superkrafter är ett sätt att förklara hur vi alla har olika blinda punkter, olika erfarenhet och bakgrund.

—Om jag kan gå men min vän sitter i rullstol då är det inte sagt att jag ser eller förstår de problem och hinder som hon möter då hon rör sig runt i staden. För jag har ingen erfarenhet av att sitta i en rullstol.

Har du två friska ben kan du gå uppför trappor men för en som sitter i rullstol kan trapporna vara ett oöverkomligt hinder. Och det är just som superkrafter som Sonya vill beskriva de hierarkier och positioner vi har i samhället. Positioner som ser annorlunda ut om du är vit eller svart.

sonya lindfors
Bild: Yle

Svåra att upptäcka

Superkrafterna eller fördelarna kan vara svåra att upptäcka, för de kan se ut på olika sätt. Det kan handla om skillnaden som uppstår mellan två friska ben och en som sitter i rullstol. Det kan handla om skillnaden mellan att vara man eller kvinna i ett samhälle. Eller hur olika sexualitet uppfattas i samhället.

Men till saken hör att vi inte alltid medvetna om våra fördelar eftersom vi ofta tar dem för givet eller det är nåt som vi inte valt, som t.ex. en vit hudfärg.

För har du vit hudfärg behöver du inte ägna det särskilt många tankar eftersom vi lever i ett samhälle och en värld där det vita är norm. Men för många andra kan det vara betydligt svårare eftersom de alltid ses som ”det andra”, ”det annorlunda”.

Ser inte hudfärg

Ett vanligt argument är att ”jag ser inte till hudfärgen, jag ser enbart till människan, vi är alla lika”. En, i och för sig, helt vettig och eftersträvansvärd inställning. Problemet är bara att vi alla inte har samma position i samhället.

—Då du säger att du inte ser till hudfärgen kan det hända att du gör sårar en annan människa. Du ser inte på riktigt att den andra mänskan har en annan ställning än du.

Alltså att en person med en annan hudfärg på riktigt befinner sig i en annan position och att han eller hon kanske har ett underläge. Att han eller hon får kämpa mot fördomar eller rasism.

Superkrafter medför ansvar

Ju högre upp i hierarkin du befinner dig, desto fler superkrafter du har, desto svårare kan det vara att se att du har superkrafter.

För det är inte lätt att tala om superkrafter som är knutna till maktposition och hudfärg. Det är ett ämne som väcker en massa känslor. För det är sällan en person med vit hudfärg behöver se sig själv eller identifiera sig som vit.

Den amerikanska forskaren Robin DiAngelo har skrivit om det hon kallar för en slags vit skörhet eller rasstress. Och rasstress det är när jag som vit blir stressad, rädd eller slår ifrån mig om nån frågar mig om hur jag ser på det faktum att jag är vit och att min vithet kanske gett mig några fördelar här i livet.

Ja för att nu vara tydlig, det handlar inte om att skuldbelägga. Ingen ska behöva känna skuld över den hudfärg vi har, eftersom det är nåt vi inte väljer. Men poängen är att har du många superkrafter kanske du också ska hjälpa andra.

Eller som Astrid Lindgren skrivit i Känner du Pippi Långstrump? – ”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.”

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln