Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Carl von Linné var mer än bara blommor

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 10:53.
Carl von Linnés avhandlingar.
Bildtext Boken består av två band på sammanlagt 620 sidor. Den är illustrerad med originalbilder ur avhandlingarna.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Det gällde att hålla sig på god fot med Carl von Linné. Den som råkade i konflikt med honom riskerade att få en illaluktande blomma uppkallad efter sig. Bland annat det kommer fram i en ny bok om den framstående botanikern. Åboparet Carina Nynäs och Lars Bergqvist har jobbat med boken i nästan tio år.

Det var år 2003 i samband med firandet av Heliga Birgittas 700-års-jubileum som Carina Nynäs och Lars Bergqvists vägar korsades. Förutom Heliga Birgitta visade det sig att de också hade ett gemensamt intresse för Carl von Linné och då det år 2007 var dags att fira Linnés 300-års dag satt de båda med som redaktörer för en jubileumsbok om just Linné.

Jobbade med boken i nästan tio år

Det var då de jobbade med den boken det stod klart för paret att det finns betydligt mer att berätta om den svenska botanikern.

- Då vi jobbade med boken inför jubileet märkte vi att då det gäller Linnés hela vetenskapliga avhandlingsvärd så fanns det bara en bok från sekelskiftet mellan 1700- och 1800-talet där avhandlingarna presenterades på ett par rader. Vi tyckte det var dags för en uppdatering, säger Carina Nynäs.

Lars Bergqvist och Carina Nynäs har skrivit en bok om Carl von Linné.
Bildtext Lars Bergqvist och Carina Nynäs har skrivit en unik bok om Carl von Linné.
Bild: Yle/Johanna Ventus

186 avhandlingar på 620 sidor

Det var början ett stort projekt som kom att ta nästan tio år. På parets köksbord i Åbo ligger nu det färdiga resultatet, boken ”A Linnean Kaleidoscope – Linnaeus and his 186 dissertations”.

Boken är unik och det är första gången som Carl von Linnés samtliga avhandlingar ges ut i ett enhetligt verk på engelska.

Boken består av två band på sammanlagt 620 sidor och samtliga Linnés 186 avhandlingar som ursprungligen publicerades på latin mellan år 1743 och 1776 finns med i boken.

Bok om Carl von Linné.
Bildtext Boken ges ut i två band.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Linné var inte bara en blomsterkung

Det som snabbt står klart då paret berättar om boken är att Carl von Linné var mycket mer än en framstående botaniker. Avhandlingarna handlar om allt från botanik, medicin och geologi till frågor om välmående och hälsa och till och med barnuppfostran.

Carina Nynäs och Lars Bergqvist konstaterar att Linné var en mycket speciell man.

- Han var mångsidig och hade en oerhörd förmåga att suga in fakta. Han kunde se detaljer och helheter samtidigt, säger Lars Bergqvist.

- Han hade ett stort självförtroende och skriver själv om hur han iakttog saker med sina kvicka bruna ögon. I sina memoarer skriver han om att Gud skapade och Linné ordnade och arrangerade, det säger ju en hel del om hans självförtroende, säger Carina Nynäs.

Han hade alltså ett gott självförtroende men håller hans forskning streck?

- Mycket gör det men visst hade Linné också sina blinda fläckar och hans avhandlingar är påverkade av den tid han levde, säger Lars Bergqvist.

- Han trodde till exempel som de flesta på den tiden att då jorden skapades så skapades alla djur och alla växter och att det inte i efterhand har tillkommit några nya arter. Linné kom till slut fram till att det måste finnas vissa hybrider men steget till Darwin och hans evolutionsteori tog han inte, säger Carina Nynäs.

Motståndare fick ge namn till illaluktande blomma

Också Linné som person fascinerar forskarparet.

- Till exempel så var Johann Georg Siegesbeck, direktör för Botaniska trädgården i S:t Petersburg, en av Linnés hårdaste motståndare. Då Linné fick en ny blomma att namnge, en slemmig och illaluktande blomma kan jag tillägga, valde han att be växten namnet Siegesbeckia.

På fröpåsen med växten står än i dag tillägget Siegesbeckia la Linne och orden ”cuculus ingratus” – det vill säga den otacksamma göken.

Boken om Carl von Linné är skriven på engelska på ett populärvetenskapligt sätt så att också de som inte vet så mycket annat om Linné än att han var en framstående botaniker ska få ut något av boken.

- Alla kan fritt välja att läsa vad de är intresserade av, säger Lars Bergqvist.

- Man kan läsa om allt från förlossningar på 1700-talet till vilket diet Linné rekommenderad att man åt. Det är bara att slå upp det man själv finner intressant, säger Carina Nynäs.

Här kan du lyssna en intervju med Carina Nynäs och Lars Bergqvist om den nya Linnéboken:

Diskussion om artikeln