Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Starta tidigare, är rådet när föderskor ska från östra Nyland till Helsingfors

Från 2016
Uppdaterad 03.06.2016 12:47.
plakat på bänk
Bildtext Nedläggning av Borgå bb ökar oron över förlossningar på vägen
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sjukhusen i Helsingfors anses inte behöva mer personal för att ta emot de östnyländska föderskorna. - Vi måste förstås säga till dem att komma hit lite tidigare än vad de skulle ha gjort ifall de fött i Borgå, säger överläkare Mika Nuutila på HUCS.

Det gäller 900 förlossningar per år vilket betyder lite fler än två förlossningar per dygn. Vi behöver inga fler läkare eller barnmorskor.

Mika Nuutila, överläkare vid HUCS

På torsdag blev det klart att Borgå bb stänger efter årsskiftet.

- Det betyder att ungefär 900 förlossningar per år ska ske på HUCS förlossningskliniker eller i Hyvinge eller Kotka. Största delen av dem kommer att ske i Helsingfors på Barnmorskeinstitutet eller Kvinnokliniken, säger Mika Nuutila, överläkare för förlossningsavdelningen på HUCS.

Hur ska de östnyländska föderskorna dirigeras när Borgå bb läggs ned?

- Det gäller att informera rådgivningen bra, också Borgå sjukhus, eftersom verksamheten på gynekologiska sidan fortsätter. Informationen är väldigt viktig. Jag vet att föderskor är rädda för att det tar längre tid och det är längre väg hit till Helsingfors, men det måste vi sköta. Få förlossningar har i Nyland skett utanför sjukhuset, säger Nuutila.

Jag vet att föderskor är rädda för att det tar längre tid och det är längre väg hit till Helsingfors, men det måste vi sköta.

Mika Nuutila, överläkare vid HUCS

Hur ska ni förhindra förlossningar på vägen?

- Det är fråga om information. Då mammor från östra Nyland ringer hit när de har sammandragningar så måste vi förstås säga till dem att komma hit lite tidigare än vad de skulle ha gjort ifall de fött i Borgå.

Då mammor från östra Nyland ringer hit när de har sammandragningar så måste vi förstås säga till dem att komma hit lite tidigare än vad de skulle ha gjort ifall de fött i Borgå.

Hur mycket belastar nedläggningen av Borgå bb Kvinnokliniken och Barnmorskeinstitutet?

- Inte mycket, eftersom det gäller 900 förlossningar per år vilket betyder lite fler än två förlossningar per dygn. De styrs till Helsingfors, Hyvinge eller Kotka så vi behöver inga fler läkare eller barnmorskor.

Kvinnokliniken i full gång i mars

Kvinnoklinikens renoveringsarbete fortsätter fortfarande, men det ska vara klart i december i år, säger Nuutila.

- I februari-mars ska verksamheten vara i full gång, säger Nuutila. Då ska Barnmorskeinstitutet kunna sköta upp till 6 000 förlossningar per år och Kvinnokliniken lika många.

Patienthotell redan i bruk

För föderskor som oroar sig över vägen till Helsingfors finns redan nu inkvartering, precis bredvid Kvinnokliniken, säger Nuutila. Patienthotellet togs i bruk i maj.

- Om man är rädd för förlossningen eller det behövs inkvartering, men föderskan inte behöver vård på avdelningen kan hon få plats på patienthotell och vänta där på att förlossingen börjar, säger Nuutila.

Spädbarnsfötter i en spjälsäng

Sagan är all för Borgå bb - stänger efter årsskiftet

Sjukhusnämnden ansöker inte om nytt undantagslov.

Diskussion om artikeln