Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sannäsförälder: "Förslaget kom som en bomb"

Från 2016
Uppdaterad 03.06.2016 12:42.
Sannäs skola i Borgå
Bildtext Sannäs skola. Arkivbild.
Bild: Yle/Erica Vasama

Föräldrarna till barnen i Sannäs är chockade över Borgå stads förslag att stänga Sannäs skola. Nu hoppas de på att kunna bevara sin byskola.

Skolnätsutredningen i Borgå framskrider och i går kom en deltidsrapport av stadens tjänstemän. Ett förslag som kom överraskande var att Sannäs skola öster om Borgå centrum ska stängas.

Ordförande för Hem och skola i Sannäs, Maria Ruohtula, är chockad över nyheten.

– Det kom som en bomb, jag skulle aldrig ha trott det. Vi hade ingen aning att det här skulle vara på gång.

Föräldrarna i Sannäs är chockade och förvånade över beslutet. Ruohtula säger att Sannäs är en trevlig och lagom stor skola med cirka 100 elever. Eftersom skolan är en av de största svenskspråkiga skolorna i Borgå var beslutet extra överraskande.

Gemensamt bildningscenter

Ett förslag är att grunda ett gemensamt bildningscenter för eleverna från Sannäs och finska Ilolan koulu.

– Det är ett bra förslag om Sannäs skola inte kan bevaras. Man kunde ha flera tvåspråkiga skolcentrum i Borgå. Men vi vill ju helst ha vår egen skola kvar, säger Maria Ruohtula.

Ett annat alternativ är att barnen skulle gå i Kvarnbacken eller Vårberga skola, men det blir en lång väg och det skulle behövas fler bussar. En del elever i östra Borgå skulle ha en nästan 30 km lång skolväg och långa skoldagar, säger Ruohtula.

– Det är få som bor längs med landsvägen och många bor inne i byarna. Då skulle det behövas många taxibilar.

Skolan är sliten men frisk

Arbetsgruppen för skolnätet i Borgå tycker att man borde överväga att stänga Sannäs skola på grund av att den behöver renoveras om några år. Det kanske inte lönar sig, men som förälder tycker Ruohtula att skolan är okej.

– Den är gammal och sliten men frisk. Luften är bra och vi har inte haft problem. Det behövs i varje fall inte någon stor renovering.

Föräldrarna till barn i Sannäs skola planerar nu att ta upp kampen för att bevara skolan. Ruohtula uppskattar ändå att beslutsfattarna har öppnat diskussionen om skolan.

– De har inte fattat ett beslut ännu så vi kan påverka. Vi kommer att vara aktiva för vi tycker att det behövs en skola i östra Borgå.

Diskussion om artikeln