Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Tekniska hjälpmedel har utvecklats rejält - äldre kan bo hemma längre

Från 2016
Uppdaterad 05.06.2016 15:46.
Tekniska hjälpmedel
Bildtext Social robot, matningsrobot, terapidyna och sensorer i hemmet.
Bild: Asus, Yle/Niklas Fagerström

Digitala hjälmedel kan i dagens läge hjälpa äldre personer att bo hemma längre, och ger bland annat ökad säkerhet, underhållning och kommunikation. Många har ändå inte tittat närmare på de här möjligheterna.

"Medicin på kommande - vänta", säger en apparat som automatiskt ger ut läkemedel i hemmet, i den takt det behövs.

- Det finns ännu många som inte känner till vilka slags tekniska apparater som nuförtiden kan underlätta vardagen för äldre, berättar Mira Helander som jobbar med att förevisa tekniska hjälpmedel i Det funktionella hemmet i Brunakärr i Helsingfors.

Maskin som ger ut mediciner.
Bildtext Maskin som ger ut mediciner. Just den här modellen är större och används till exempel på äldreboenden.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Hon tillägger att ovetskapen delvis beror på att det finns så få butiker som ställer fram sådana här produkter.

I fjol var 19,4 procent av invånarna i Finland över 65 år. Vi närmar oss raskt 20 procent vilket internationellt brukar anses vara gränsen för en så kallad superåldrad befolkning.

- Oftast vill folk inte hamna på sjukhus eller äldreboende när de blir äldre, utan kunna bo hemma så länge som möjligt. Det är också vad deras familjer i många fall vill, konstaterar Pascal Lardier, som är expert på digital hälsoteknik vid nätverket Health 2.0.

Pascal Lardier
Bildtext Pascal Lardier
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Seniorer håller på att bli en allt större marknad för dem som tillverkar tekniska lösningar till våra hem.

- Produkterna har också tagit stora steg framåt under senare tid. Utvecklingen har varit otroligt snabb under senare år, påpekar Mira Helander och förevisar en relativt ny produkt:

- Man installerar ett system med fem sensorer i hemmet. Systemet lär sig under 2-3 veckor hur länge personen brukar uppehålla sig i vissa rum och om det blir stora avvikelser från det så kan det larma, berättar hon.

Alternativt kan det också varna anhöriga om att kylskåpet inte öppnats på hela dagen eller att ytterdörren ovanligt nog öppnades på natten.

- Den som bor i hemmet har en knapp som han eller hon kan trycka på för att larma själv, tillägger Helander.

Mira Helander
Bildtext Mira Helander
Bild: Yle/Niklas Fagerström

På ett bord i närheten står en matningsrobot som ser ut lite som en matberedare. Man kan styra skeden in i munnen med hjälp av en fjärrkontroll, genom att trycka på upp, ned, och till höger och vänster.

- Perfekt om man har svårt att lyfta armen men ändå vill kunna äta själv.

Diskret teknik

En trend just nu är att hälsotekniken ska fungera i bakgrunden. Det väntas bli särskilt viktigt för seniorer.

- Idén är att inte ha alltför mycket onödiga funktioner på apparaterna. Det skulle kunna göra det svårt för äldre personer att använda dem, säger hälsoteknikexperten Lardier.

- I idealfallet är de tekniska hjälpapparaterna gömda i hemmet och invånaren behöver inte bekymra sig om att styra dem desto mer. Allt är färdigt installerat för dem, påpekar han.

Expert på teknik för äldre

Stephen Johnston är expert på hälsoteknik specifikt för äldre. Han reser världen runt för att gynna innovation inom det här området. För Yle Nyheter väljer han att lyfta fram några bra exempel.

- Det finns till exempel ett bälte som samtidigt fungerar som en luftkudde, så om personen håller på att ramla och till exempel få ett höftledsbrott så kan den här produkten förhindra det. En slags personlig "krockkudde" alltså.

- Det finns också tekniska lösningar som gör det mycket enkelt att kommunicera med anhöriga eller till exempel med läkaren, tillägger han.

Social robot
Bildtext Man kan diskutera med den sociala roboten (till vänster i bild) och den möjliggör videokommunikation med släkt och vänner.
Bild: Jibo

Johnston nämner att sociala robotar har utvecklats en hel del. Vissa av dem har varit så framgångsrika att en del äldre personer som har fått testa robotarna inte har velat lämna tillbaka dem efter testperioden.

- Flera robotmodeller har blivit betydligt mer tillgängliga och väcker också starkt positiva känslor hos folk. Det har varit en nödvändig gräns som vi var tvungna att passera. Snart kommer sociala robotar att bli mycket vanligare, förutspår Johnston.

Underhållning i hemmet

Han nämner också att tekniska lösningar med musik är viktiga. I det funktionella hemmet i Helsingfors finns till exempel en kudde med inbyggd vibrerande högtalare.

När man lyssnar på musik samtidigt som man vilar på kudden, kan det enligt tillverkaren bli lättare att koncentrera sig. Musikterapin sägs också kunna hjälpa till att aktivera en person som lider av en minnessjukdom.

Johnston nämner dessutom att virtuella verkligheter erbjuder äldre många möjligheter.

- Att få en uppslukande virtuell upplevelse, att kunna titta sig runt på platser man inte kan ta sig till så lätt annars, kan vara mycket intressantare än att bara sitta hemma och titta på tv, påpekar han.

Vr-hjälm
Bildtext Genom att använda en vr-hjälm kan man titta in i en annan värld.
Bild: EPA/JEROME FAVRE

Johnstons bedömning är att tekniska lösningar för äldre har stor potential men att fokus hittills har legat mer på yngre åldersgrupper.

- Många produktutvecklare inom hälsoteknik är 25 år gamla och fokuserar på sina egna problem. De fäster inte så mycket uppmärksamhet vid vad exempelvis 85-åringar vill ha, säger Johnston.

Det finns också flera hinder på vägen. Bland annat att produkterna inte nödvändigtvis är så tilltalande om de främst riktar sig till seniorer.

- Också seniorer vill köpa häftiga produkter, förklarar han.

Stephen Johnston
Bildtext Stephen Johnston
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Utpräglad seniorteknik mindre åtråvärd

- Tekniska hjälpmedel i hemmet ska vara designade så att folk i alla åldrar gärna vill skaffa dem, säger Johnston.

Han preciserar att företag så som Amazon, Google och Apple gärna kunde introducera smarta hemteknologier där seniorfunktioner och hälsa bara är en del av helheten.

- Då blir det mindre stigmatiserande att skaffa apparater som hjälper till i vardagen.

Dator som styrs med rösten.
Bildtext Klassisk design tilltalar folk i alla åldrar.
Bild: Pierre Lecourt

Ett annat problem är att det bara finns få ställen där konsumenterna kan bekanta sig med de tekniska produkter som finns och få hjälp med att välja rätt.

Det har inte heller ännu kommit affärsmodeller som bygger på att den som använder hälsoteknik hemma i praktiken avlastar den offentliga vården, i och med att han eller hon troligen kan bo hemma längre.

- Om någon bor hemma längre kan det bli mycket värdefullt för samhället, rent ekonomiskt, konstaterar Johnston.

Svartvit bild på dam i rullstol
Bildtext Samhället ger rullstolar åt dem som behöver det - men också digitala hjälmedel.
Bild: Yle/Carmela Walder

Gratis hjälpmedel om du är sjuk

I Finland kan den offentliga sektorn stå för kostnaderna när det blir nödvändigt att skaffa digital hälsoteknik till hemmet. Det här gäller ändå bara om personen redan är sjuk - förebyggande vård måste man alltså stå för själv. Vilka slags hjälmedel man får stöd för preciseras inte.

- Digitala hjälpmedel har samma status som till exempel rullstolar eller käppar eller vilka andra hjälpmedel som helst, bekräftar Henrik Gustafsson som är jurist på Invalidförbundet.

Vilka hjälpmedel som i praktiken omfattas avgörs från fall till fall, och praxisen varierar från sjukvårdsdistrikt till sjukvårdsdistrikt.