Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Har du inget sommarjobb? - så här löser du problemet

Från 2016
Uppdaterad 04.06.2016 11:26.
En spargris med måttband runt sig.
Bildtext Är du pank och har inget sommarjobb? X3M bjuder på tio tips för att utöka dina inkomster.
Bild: imago/Gerhard Leber/ All Over Press

Gapar plånboken tom efter ett år av intensiva studier? Känner du paniken komma krypande eftersom du inte fått något sommarjobb? Lugn, bara lugn! Vi har de bästa tipsen för att få sommaren att gå, samtidigt som du tjänar en extra slant.

1. Ordna loppis

Att köpa kläder i andra hand blir bara mer och mer populärt. Ett hett tips är därför att göra en obarmhärtig rensning i garderoben och sedan sälja allt överflödigt för en billig peng. Ordna gårdsloppis eller auktionera ut dina pinaler online!

2. Fånga en fisk

Allt som krävs är ett metspö och lite fiskelycka. Sätt dig på en trevlig brygga, vänta på napp och sälj sedan din alldeles pinfärska fisk för en passlig peng.

3. Bli gatumusikant

Ta mikrofonen i vacker hand och locka med dig din kompis som spelar gitarr. Ställ er på ett torg och underhåll världen med er fantastiska musik. Glöm inte hatten.

4. Börja blogga

Alla vet att det i bloggvärlden finns trevliga samarbeten, sponsrade inlägg och affiliatenätverk du kan dra nytta av. Så varför vänta? Starta en blogg redan i dag och gå på sommarfest med Linn Ljung och Malenami lagom till midsommar.

5. Hjälp släktingar

En riktig klassiker är att hjälpa nära och kära med diverse hushållssysslor. Klipp gräsmattan, barnvakta, städa en sommarstuga, passa en hund eller katt. Ofta finns det något du kan tjäna en liten slant på.

6. Plocka ett bär

Ta vara på (ta betalt för) det naturen erbjuder. Plocka bär och svamp så att fingrarna blöder och ta sedan oskäligt mycket betalt för 1/2 kilo trattkantareller.

7. Investera i aktier

Ett alternativ är också att du investerar dina sista euro i några aktier, lutar dig tillbaka och hoppas på det bästa.

8. Samla flaskor

Lever man på ruinens brant kan varje cent vara viktig. Ta en plastpåse under armen och gå ut på stan. Fredag- och lördagskvällar är extra tacksamma. Festivalhelger likaså.

9. Ställ upp som statist

Nu är det dags att låta din inre skådespelare glänsa! Under somrarna är det nämligen många filminspelningar som söker statister. Visserligen är lönen oftast inte mer än en biobiljett, men hej, då har du i alla fall tjänat in lite vardagslyx.

10. Åta dig frilansuppdrag

Även om du inte fått en fast anställning under sommarmånaderna har du kanske en chans att frilansa. Är du superbra på att ta bilder - erbjud dig att fota på ett bröllop! Talar du många språk - hör dig för om någon behöver hjälp med översättning! Fundera på vad du tycker om och erbjud din kompetens.

Har du flera tips? Lämna en kommentar.

Diskussion om artikeln