Det är väldigt ont om folk som kallar sig rasister

Komikern, programledaren och skribenten Soran Ismail kom till Sverige när han var nio månader gammal. Han är svensk men också kurd. Nästan alla är emot rasism, ändå finns den. Varför?
Soran har ägnat en stor del av sitt liv åt att bekämpa rasism och byggt sin karriär på att skämta om den.
I serien pratar Soran Ismail med folk och gör ett försök att resonera sig fram till svaret på den till synes olösliga gåtan om hur rasismen sprids - trots att Sverige hör till ett av världens mest toleranta länder.
- Fördomar är något vi alla har. Vissa håller vi för oss själva, andra är vi inte ens medvetna om att vi bär på. Tillsammans bildar de ett mönster av vardagsrasism, där några grupper hamnar högre upp i hierarkin, andra lägre ner, säger Soran i programmet.
Genom att resa landet runt och möta människor försöker Soran Ismail skapa sig en bild av hur pass spridd intoleransen egentligen är i Sverige.
- Jag dömer ingen utan lyssnar på andra som tycker och tänker olika, sedan får vi se vad man kommer fram till. Jag kallar ingen rasist och det är väldigt ont om folk som kallar sig rasister. Inte ens svenska nazister kallar sig rasister. Ändå finns det rasism - hur kommer det sig? Det är frågor som måste ställas, säger han.
Vad får man tänka, vad kan man säga? När är man rasist?
Serien om vardagsrasism väckte en enorm debatt i Sverige på senhösten 2015.
Läs hela intervjun med Soran Ismail på SVT: webbsidor: ”Jag försöker få så många som möjligt att komma till tals”
Orginaltitel: Absolut svensk, Sverige 2015
3 avsnitt
30 dagar på Arenan.
Produktion: SVT