Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Magnus Londen väljer Svenska Yles litteraturpristagare

Från 2016
Uppdaterad 16.06.2016 09:11.
Magnus Londén
Bildtext Magnus Londen väljer Svenska Yles litteraturpristagare 2016.
Bild: YLE/Marit Lindqvist

Sedan år 2000 delar Svenska Yle ut ett litteraturpris på 2 000 euro som tillfaller ”årets bästa finlandssvenska bok”.

Priset delas ut i samband med Bokmässan i Helsingfors i oktober månad och årets enväldiga jury är journalisten och författaren Magnus Londen.

Magnus Londen läser mest om somrarna när han är ledig, både faktaböcker och skönlitteratur, men framför allt älskar han en bra berättelse:

- Jag tycker om att läsa böcker där författaren berättar någonting som jag inte hade kunnat föreställa mig, när jag lär mig något nytt eller sugs in i berättelsen.

I diskussioner med journalistkolleger har Magnus Londen förvånats över att de flesta i första hand läser faktalitteratur, men Londen är övertygad om att skönlitteraturen kan ge oss en annan form av allmänbildning:

- Att få gå in i en författares fantasi är minst lika viktigt som att lära sig årtal.

Ställer hårdare krav på finlandssvensk litteratur

Magnus Londen läser gärna en bok av en finlandssvensk författare där berättelsen är övertygande och ämnet liksom miljön ligger honom nära.

- När jag läst en bok av en finlandssvensk författare som berört mig kan jag skicka iväg ett mejl till personen ifråga och tacka, det skulle jag inte göra om det var fråga om säg en brittisk författare. Och om en finlandssvensk bok inte övertygar mig kan jag undra om boken behövt ett starkare redaktörskap till exempel. Jag har nog ett väldigt nära förhållande till den finlandssvenska litteraturen.

På sätt och vis innebär den nära relationen till den finlandssvenska litteraturen att Magnus Londen också förhåller sig mer kritisk till böckerna.

- Jag läser kanske inte en obekant belgisk författare medan jag av nyfikenhet kan sätta mig och läsa en för mig okänd finlandssvensk författare för att kolla vad som händer i den människas huvud. Jag är nog nyfiken på vad vår lilla kulturkrets åstadkommer i den vägen.

Lära sig läsa poesi

Många läsare har svårt att ta sig tid och ro att fördjupa sig i poesi, men möjligheten att få ägna sig åt poesi var en av anledningarna till att Magnus Londen valde att tacka ja till erbjudandet att vara enväldig jury för Svenska Yles litteraturpris.

- Jag läser inte särdeles mycket poesi, men nu får jag en anledning att lära mig läsa poesi, att gå in i den världen.

Under sommaren ska Magnus Londen i hög grad ägna sig åt att läsa travar med böcker, men han konstaterar att det finns värre öden här i världen än att läsa.

Han gläds också över alla diskussioner som hans läsning kommer att landa i.

- Antagligen blir det många diskussioner om böcker, och jag kommer säkert att rekommendera böcker jag tyckt om för min sambo som läser mycket mer än jag. Vi brukar prata en hel del om böcker, och ofta blir det bra diskussioner eftersom vi ser olika saker i de böcker vi läser.

Magnus Londen sörjer att litteraturen inte längre intar en central och självskriven plats när folk träffas, utan att man snarast talar om Facebookuppdateringar eller tv-serier.

- Idag har sällan alla läst en viss bok som man skulle kunna prata om, däremot har alla nog en åsikt om den senaste tv-serien. Kanske jag borde gå med i en bokcirkel för då skulle jag ”tvingas” läsa och prata om böcker.

Magnus Londén om läsning

7:17

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln