Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO gör en riskbedömning om zikaviruset under OS i Rio

Från 2016
OS-ringar
Bild: All Over Press

Världshälsoorganisationen WHO kommer under sitt möte i att juni göra en riskbedömning om zikaviruset i Brasilien. Kommittén kommer bland annat att ta upp spridningsrisken under OS i Rio de Janeiro.

Enligt WHO:s informatör kommer organisationen att göra en riskbedömning om folkhälsan som den internationella olympiska kommittén kan använda som bakgrund då de gör sitt beslut om att ordna OS i Rio de Janeiro.

Zikaviruset som sprids av myggor har kopplats till fosterskador och mikrocefali som leder till att ett barn föds med ett mindre huvud än vanligt. Hjärnan kan vara underutvecklad med syn- och hörselskador och mental funktionsnedsättning kan förekomma.

Över 150 experter krävde förra veckan i ett öppet brev att OS i Rio de Janeiro skulle skjutas upp eller flyttas till ett annat ställe på grund av zikaviruset. Expertgruppen krävde också att WHO samlar ihop en oberoende grupp med specialister som ska rådgiva den olympiska kommittén.

I brevet som expertgruppen skrev ifrågasattes även WHO:s obundenhet eftersom organisationen är den olympiska kommitténs officiella partner.

Enligt planerna ska OS i Rio inledas den femte augusti.

Diskussion om artikeln