Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM grupp för grupp: ”Stormvarning för Kroatien”

Från 2016
Uppdaterad 04.06.2016 22:06.
Kroatien.
Bildtext Kroatien har ett spännande lag i EM.
Bild: All Over Press

Fotbolls-EM i Frankrike närmar sig med stormsteg. Yle Sportens fotbollskommentatorer Christoffer Herberts och Antti Koivukangas går igenom samtliga grupper i sommarens fotbollsfest och tippar utgången.

Grupp D

Lag:
Spanien, Kroatien, Turkiet, Tjeckien

Matcher:
12 juni: Turkiet–Kroatien
13 juni: Spanien–Tjeckien
17 juni: Tjeckien–Kroatien
17 juni: Spanien–Turkiet
21 juni: Kroatien–Spanien
21 juni: Tjeckien–Turkiet

Kan skriva ny EM-historia

För fyra år sedan försvarade Spanien sitt EM-guld från 2008 när laget slog Italien i EM-finalen i Kiev. La Roja vann med hela 4–0 efter en magisk finalinsats. Då skrev Spanien historia som första land att ta två EM-guld i rad.

I sommar kan Spanien fortsätta skriva EM-historia. Efter fiaskot i VM i Brasilien för två år sedan ska laget försöka återerövra tronen.

– Spanien är väldigt spännande i mina ögon. Man satsar på formstarka spelare oavsett klubblag. I England finns Marcus Rashford med. Han är dels med för att han är 18 år och dels för att han är från Manchester United. I Spanien litar man på formstarka spelare och det tror jag kan vara ett framgångsrecept, säger Herberts.

"Guldchanserna är goda"

Koivukangas tror att Spanien kan försvara sitt dubbla EM-guld, men det blir tufft.

– Det är fullt möjligt, men jag tror inte det sker. Guldchanserna är goda, men de är ingen solklar favorit. De bygger på sina bollskickliga mittfältare och där tycker jag David Silva är en fantastiskt intressant spelare att följa.

Både Herberts och Koivukangas sätter Spanien som etta i gruppen, men bakom spanjorerna blir det svettigt i en jämn grupp.

Spanien, EM 2012.
Bildtext Spanien tog EM-guld 2012.
Bild: Rex Features/All Over Press

Blir ett getingbo

Enligt Herberts kan det nya EM-systemet med 24 lag skördade ett offer här. Fyra av sex grupptreor går vidare och då kan ett getingbo drabbas.

– Lagen kommer att spela i kors. Det finns ingen slagpåse. Jag tror att Tjeckien är sämst i gruppen och att Turkiet missar avancemang knappt. Spanien och Kroatien går vidare.

Koivukangas vågar knappt tippa den stenhårda gruppen, men höjer ett varningens finger för en av Finlands kommande VM-kvalmotståndare.

– Det är en favorit och tre outsiders. Det kan bli rätt spännande. Jag tycker det är stor stormvarning på Kroatien som har enormt mycket talang i truppen och till och med kan rubba Spanien på en bra dag.

Fotbolls-EM sänds på Yles kanaler. Samtliga matcher refereras på svenska.

Sportinslag: Uppsnack inför fotbolls-EM 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln