Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM grupp för grupp: ”Det blir Zlatans festliga slutpunkt”

Från 2016
Uppdaterad 06.06.2016 10:11.
Zlatan Ibrahimovic.
Bildtext Zlatan Ibrahimovic är Sveriges stora hopp i EM.
Bild: Rex Features/All Over Press

Fotbolls-EM i Frankrike närmar sig med stormsteg. Yle Sportens fotbollskommentatorer Christoffer Herberts och Antti Koivukangas går igenom samtliga grupper i sommarens fotbollsfest och tippar utgången.

Grupp E

Lag:
Belgien, Italien, Sverige, Irland

Matcher:
13 juni: Irland–Sverige
13 juni: Belgien–Italien
17 juni: Italien–Sverige
18 juni: Belgien–Irland
22 juni: Sverige–Belgien
22 juni: Italien–Irland

"Inget svenskt EM utan Zlatan"

Landet är inte favorit i gruppen. Sverige ska inte ens känna sig säkert på att gå vidare till åttondelsfinal från en stentuff grupp. Trots det är det mot blågult vi vänder vårt stora intresse.

Det här förväntas bli Zlatan Ibrahimovics sista resa med landslaget. Och utan honom skulle det inte ha blivit något blågult EM-deltagande anser Herberts och Koivukangas.

– Jag hävdar att Sverige inte skulle spela i EM utan Zlatan. Nu har de sin talisman längst fram och då kan vad som helst hända. Han har förmågan att göra mål när det kniper i turneringen, säger Koivukangas.

– Förutom Ibrahimovic är det här inget särskilt bra landslag. Om Sverige går vidare från gruppen, är det en framgångsrik turnering. Därför tror jag det blir plusbetyg. Jag tror Sverige lyckas ta tillräckligt många poäng för att ta sig till åttondelsfinal. Och vad blir festligare för Zlatan Ibrahimovic än att avsluta sin landslagskarriär med att åka ut mot Frankrike i EM? I mitt turneringsträd möts de lagen, säger Herberts.

Eden Hazard, Marc Wilmots.
Bildtext Marc Wilmots (till höger) har gett Eden Hazard lagkaptensbindeln.
Bild: EPA

"Belgien blir en besvikelse"

I gruppen finns världstvåan Belgien. Det belgiska arbetet med talanger har burit frukt och nu har landet ett av EM-slutspelets mest intressanta lag. Någon framgång tror Herberts ändå inte på.

– Belgien är ingen outsider längre och därför tror jag Belgien kommer att vara en liten besvikelse. Jag ser inte laget bland de fyra bästa. Det i sig är en besvikelse med tanke på hur bra det här laget är. Det finns frågetecken för mittbackarna och annars ser inte lottningen speciellt bra ut heller.

Koivukangas tror inte heller på att Belgien har styrkan för att gå hela vägen. Laget saknar skadade kaptenen Vincent Kompany och han lämnar en stor lucka efter sig.

– Det är profilstarkt framåt, men nu ska löften infrias och jag är orolig för att de inte klarar av pressen. Nu borde de leverera och gå till semifinal. Jag tror inte de gör det.

Problem på italienska mittfältet

Gruppens två I-lag – Italien och Irland – går in med olika förväntningar. Koivukangas tror inte Irland har något att hämta i dödens grupp, medan Herberts inte håller Italien speciellt högt.

– Italien blir kanske också en besvikelse. De går ofta långt, men nu finns det frågetecken kring mittfältet. Det här är en jämn grupp, men vi har inget semifinallag här.

Fotbolls-EM sänds på Yles kanaler. Samtliga matcher refereras på svenska.

Sportinslag: Uppsnack inför fotbolls-EM 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln