Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM grupp för grupp: ”Riktigt risig grupp”

Från 2016
Uppdaterad 04.06.2016 22:06.
Cristiano Ronaldo.
Bildtext Cristiano Ronaldo är Portugals främsta vapen i sommarens EM.
Bild: EPA

Fotbolls-EM i Frankrike närmar sig med stormsteg. Yle Sportens fotbollskommentatorer Christoffer Herberts och Antti Koivukangas går igenom samtliga grupper i sommarens fotbollsfest och tippar utgången.

Grupp F

Lag:
Portugal, Österrike, Island, Ungern

Matcher:
14 juni: Österrike–Ungern
14 juni: Portugal–Island
18 juni: Island–Ungern
18 juni: Portugal–Österrike
22 juni: Island–Österrike
22 juni: Ungern–Portugal

Ger Island goda chanser

Grupp F – Cristiano Ronaldos personliga show? Vi återkommer till den portugisiske superstjärnan, men först ska vi nämna Lasse Lagerbäck.

Pärmfarbrorn från Sverige har fört Island ända hit. Nu har han stora chanser att leva vidare på andra sidan gruppspelet också.

– Ärligt sagt är det här en riktigt risig grupp. Jag tror att det blir Islands räddning. Jag tror inte det finns många lag i den här turneringen som Island slår, men Ungern är ett av dem. Jag tror Island fullbordar skrällen och tar tillräckligt många poäng för att ta sig vidare. Det i sig är ju fullständigt fantastiskt, säger Herberts.

– Island är spännande och det finns en viss romantik runt hela Lasse Lagerbäck-fenomenet. De har ytterst goda chanser tack vare att Ungern är så otroligt dåligt, säger Koivukangas.

Orkar Ronaldo?

Ungern, som sopade hem full pott i kvalmötena med Finland, räknar Yle Sportens duo alltså bort. Då återstår gruppens två förhandsfavoriter – och där finns också turneringens kanske allra största stjärna.

Cristiano Ronaldos glans är påtaglig. Efter en lång säsong i Real Madrid, som avslutades med Champions League-titeln i Milano, ska han bära sitt Portugal genom EM.

– Det finns Gareth Bales Wales, Zlatan Ibrahimovics Sverige och Cristiano Ronaldos Portugal. Det är tre länder som litar väldigt mycket på en spelares form och hans förmåga att leverera i EM. Jag undrar om det blir för stor börda för Ronaldo efter säsongen i Real, säger Koivukangas.

David Alaba.
Bildtext David Alaba är Österrikes stora stjärna.
Bild: All Over Press

Varnar för Österrike

Portugiserna, som har nått åtminstone semifinal i tre av fyra EM-slutspel på 2000-talet, är favorit till förstaplatsen i gruppen. Tätt bakom skuggar Österrike.

I kvalspelet imponerade Österrike och landet har en ung generation som marscherar fram.

– Jag vill höja ett varningens finger för kvalstarka Österrike. De har chans att skrälla, säger Koivukangas.

– Österrike är intressant såtillvida att de har en massa spelare som inte har fått så mycket speltid i sina klubblag. Jag tror att det enbart är positivt, de är inte slitna, säger Herberts.

Fotbolls-EM sänds på Yles kanaler. Samtliga matcher refereras på svenska.

Sportinslag: Uppsnack inför fotbolls-EM 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln