Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sågningen av fotbolls-EM: ”Ingen rim och reson”

Från 2016
Uppdaterad 05.06.2016 07:46.
Lasse Lagerbäck.
Bildtext Lasse Lagerbäck har fört Island till nationens första slutspel någonsin.
Bild: EPA

Fotbolls-EM spelas för första gången med 24 lag. Det får Yle Sportens Christoffer Herberts att se rött. ”Det är ologiskt, invecklat och orättvist.”

Ett utvidgat fotbolls-EM skulle bli Finlands språngbräda in i ett seniormästerskap på herrsidan. Så blev inte fallet. I stället får länder som Albanien, Ungern och Nordirland lira på fransk mark i sommar.

Med 24 deltagande lag ska fotbolls-EM växa in i en större kostym. De senaste mästerskapen har avgjorts med 16 lag. Nu får alltså åtta lag till vara med i leken. Det gillar inte Yle Sportens Christoffer Herberts.

– Det är ett ologiskt, invecklat och orättvist system. Jag tycker över huvud taget inte om det. Det kommer att bli märkliga situationer efter matcher i den sista omgången där lag inte vet om de ska jubla eller inte. De kan tvingas hänga kvar i Frankrike flera dagar utan att veta om turneringen fortsätter eller inte. Sedan är det ologiskt hur man möts i slutspelet. Vissa gruppettor möter tvåor, andra treor. Det finns ingen rim och reson, säger han.

"Gruppspelet ger målfester"

Även Yle Sportens Antti Koivukangas håller med om att fotbolls-EM håller på att bli en soppa som många kockar ska röra i.

– Jag håller med om att det blir ologiskt. Det är spännande att snart halva Uefa får vara med och dansa.

I och med förändringen i antalet lag tror Herberts att det också kan bli väldigt underhållande i gruppspelet.

– Det lär bli målrikt, 16 av 24 lag går ändå vidare. Det lär bli större kontrast än tidigare mellan gruppspel och slutspel. Gruppspelet ger målfest på målfest, från åttondelsfinalerna och framåt blir det målsnålt.

David Alaba.
Bildtext David Alabas (nummer 8) Österrike är en outsider i EM.
Bild: All Over Press/IBL

Schweiz och Österrike skrällar

Yle Sportens fotbollskommentatorer får också ge sig i kast med att tippa turneringen ur olika synvinklar.

De går till semifinal och de vinner:

Herberts: Jättemånga experter har Tyskland–Frankrike som finalpar. För att det ska ske måste något av de lagen sluta tvåa i sin grupp. Jag tycker båda deras grupper är så lätta att jag inte kan tänka mig det. I så fall blir det semifinal mellan Tyskland och Frankrike. Mitt finalpar är Frankrike–Spanien och Frankrike tar guld
Koivukangas: Frankrike, England, Tyskland och Spanien går till semifinal. Sedan vågar jag inte säga mer. Jag helgarderar med den kvartetten.

De överraskar:
Herberts: Schweiz. Dessutom brukar en grupptrea gå långt i ett mästerskap med 24 lag. Men det är totalt omöjligt att pricka in det laget nu.
Koivukangas: Österrike. De har mycket kunnande, men det skulle vara en stor skräll om de går långt. Sedan ser jag också på Kroatien med stort intresse.

Vem blir skyttekung och vem blir turneringens bäste spelare?
Herberts: Cristiano Ronaldo blir skyttekung. Paul Pogba blir vald till turneringens bäste.
Koivukangas: Mario Götze avlastar Thomas Müller och blir skyttekung. Priset till bäste spelare kan gå till en målvakt. David De Gea? Hugo Lloris? Manuel Neuer? Joe Hart? Någon av dem.

Vad blir samtalsämnet?
Herberts: Att det inte blir några skrällar. Tidigare EM-slutspel har varit skrällfyllda mycket på grund av kompakta turneringar. Ju fler lag, desto färre skrällar.
Koivukangas: Jag hoppas innerligt att det inte är domslut som diskuteras och att säkerhetsarrangemangen håller. Jag vill ha en fotbollsfest.

Fotbolls-EM sänds på Yles kanaler. Samtliga matcher refereras på svenska.

Sportinslag: Uppsnack inför fotbolls-EM 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln