Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utvisning av mamma väcker ilska

Från 2016
Uppdaterad 06.06.2016 10:50.
Irakisk baby i FInland vars mamma hotas av utvisning.
Bildtext Babyn får stanna men mamman ska utvisas.
Bild: Yle / Jouni Immonen

En irakisk mamma som Migrationsverket beslutat ska utvisas från Finland och därmed skiljas från sin baby är livrädd för att skickas tillbaka till Irak. Det här är inte möjligt, säger hennes man till Yle Nyheter.

Pappan och familjens baby ska få stanna i Finland, medan mamman och ett äldre barn ska sändas tillbaka till Irak. Familjens öde uppmärksammades av Helsingin Sanomat tidigare på söndagen.

Treåriga Sämä busar med sin familj då Yle Nyheter kommer på besök. Ännu är hon lyckligt ovetande om att hon snart kommer att skiljas från sin pappa och lillasyster.

På fredagen skickas nämligen Sämä och hennes mamma tillbaka till Irak. Ensam kvar blir pappa Huner tillsammans med den bara tre månader gamla babyn Klara.

Barnen lyckligt ovetande - Spela upp på Arenan

- En mamma betyder allt för sitt barn. Även om jag gjorde allt för min dotter kan det aldrig ersätta en mammas famn, säger Huner.

Mamma Gashaw är förkrossad över Migrationsverkets beslut.

- Jag kan inte känna. Jag kan inte beskriva med ord hur hemskt det känns. Framtiden är mörk och oviss, säger Gashaw.

Treåringen försöker trösta sin mamma - Spela upp på Arenan

Elva döda i pappans idrottslag men frun är inte i fara

Pappa Huner blev beviljad asyl i Finland eftersom han var proffsidrottare i Irak och hans lag var i fara. I hans idrottslag har elva av 15 idrottsmän dödats.

Migrationsverket anser ändå inte att Huners fru är i fara. Därför beviljades hon inte asyl. Familjeåterföreningen lyckades heller inte eftersom familjens inkomster var för låga.

Huner har tidigare haft ett jobb, men nu studerar han.

- Det är inte möjligt att man tvingar oss att skiljas åt. Vi har varit här i många år, vi har fått två barn här. Vart ska hon ta vägen nu? Det här är inte okej, säger Huner.

Högsta Förvaltningsdomstolen fattar beslut

Det enda som kan rädda familjen från att splittras är om Högsta Förvaltningsdomstolen beslutar att de får stanna.

Gashaw är livrädd för att åka tillbaka till Irak. Hon har ingen som hon kan vända sig till där.

Pappa Huner är orolig för vad som kommer att hända hans fru i Irak.

- Vart ska hon ta vägen? En kvinna som inte har mycket människovärde i Irak som går omkring ensam utan man med ett litet barn. Vad ger det för bild av den här kvinnan? frågar Huner.

Nyheten väcker ilska på sociala medier

Nyheten om planerna på att skilja mamman och storasystern från babyn och mannen har lett till starka reaktioner på sociala medier.

Myndigheternas motivering till att bara pappan ska få stanna i Finland är enligt HS att det bara är han som svävar i fara. Han har beviljats asyl och permanent uppehållstillstånd.

Frun och parets treåriga dotter har däremot fått ett utvisningsbeslut. Det motiveras med att de enligt myndigheternas tolkning inte svävar i fara i Irak.

Paret har också en baby på tre månader. Något beslut om hennes öde har ännu inte fattats, så hon får tillsvidare stanna i landet.

De irakiska flyktingarna Sämä, Huner Ali Mohammed, Klara och Gashaw Khaleel Hamad.
Bildtext Treåriga Sämä, pappa Huner Ali Mohammed, babyn Klara och mamman Gashaw Khaleel Hamad.
Bild: Julia Holmvik

"Det här är fel"

Artikeln om familjens öde har väckt starka känslor på sociala medier. Det har också startats en namninsamling till förmån för dem. På måndag morgon hade över 21-tusen personer undertecknat insamlingen.

På Twitter har bland annat före detta presidenten Tarja Halonen vädjat för familjen. Hon skriver att familjen håller ihop samhället och att det även gäller flyktingars familjer.

Politikforskaren Erkka Railo skriver för sin del att han skäms.

Migrationsverket svarar för sin del på kritiken genom att skriva att även myndigheter har känslor, men att varje beslut fattas enligt lagen, inte utgående från känslor.


Artikeln uppdaterad kl.19.00 med intervju med familjen.

Diskussion om artikeln