Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bestämt nej till medborgarlön i Schweiz

Från 2016
Uppdaterad 06.06.2016 06:25.
Förespråkare för en medborgarlön följer intensivt med rösträkningen i Bern efter folkomröstningen på söndag
Bildtext Förespråkare för en medborgarlön följer intensivt med rösträkningen i Bern efter folkomröstningen på söndag
Bild: EPA/MANUEL LOPEZ

Schweiz blev på söndagen det första landet i världen som röstade om en medborgarlön - en månatlig basinkomst för alla medborgare.

En klar majoitet eller omkring 80 procent verkar ha röstat emot förslaget enligt inofficiella utfrågningar vid vallokaler. Inget av partierna i parlamentet hade heller uttalat sig för förslaget.

Enligt initativet till folkomröstningen skulle medborgarlönen vara omkring 2.500 schweiziska franc eller drygt 2250 euro per månad. Barntillägget skulle uppgå till 625 franc eller drygt 560 euro.

Den månatliga inkomsten i förslaget skulle vara något högre än vad som anses utgöra existensminimum i Schweiz.

Även utländska medborgare som har bott i landet i minst fem år skulle få en basinkomst.

Initativtagaren jublar trots förlust

Förespråkarna argumenterade att en basinkomst bland annat skulle främja rätten till ett värdigt liv i en värld av ökande automatisering.

Motståndarna ansåg däremot att landet inte har råd med en medborgarlön för alla och att den skulle försvaga ekonomin och driva bort utländska företag och investerare.

Kim-Fabian von Dall'Armi "Den gyllene pojken" läser upp de första resultaten av den schweiziska folkomröstningen om basinkomst.
Bildtext Kim-Fabian von Dall'Armi "Den gyllene pojken" läser upp de första resultaten av den schweiziska folkomröstningen om basinkomst.
Bild: EPA/ALEXANDRA WEY

Det var caféägaren Daniel Haeni i Basel som tog initativet till folkomröstningen, men han är inte besviken över resultatet. Tvärtom.

- Som en affärsman är jag realist och hade räknat med ett stöd på 15 procent. Men nu ser det ut som om vi får över 20 procent eller kanske till och med 25 procent. Jag tycker det är sagolikt och sensationellt, jublade Haeni inför tv-kameror.

- När jag ser medieintresset utomlands, så säger jag att vi har inlett en trend, tillade Daniel Haeni.

Första folkomröstningen i världen

Flera länder, bland dem Finland, har utrett möjligheter att införa medborgarlön. Inget land har ändå gått så långt som Schweiz som anordnade en folkomröstning.

Den 26-årige snickaren Olivier som för det mesta jobbar på byggen, röstade för förslaget.

- För mig skulle det här ha inneburit en fin chans att fokusera på min passion och inte bara arbeta för att livnära mig.

Dyr reform

Arbetsgivare drog en suck av lättnad att förslaget inte gick igenom. Melanie hörde till dem som tvehågset röstade nej.

- Jag tycker att det ligger en stor risk i det här. Om människors basbehov täcks, så känner inte samhället längre av något ansvar att värna om dem som inte klarar av sin egen situation själv, säger Melanie.

Ordföranden för Schweiziska folkpartiet, Alberti Roesti.
Bildtext Det Schweiziska folkpartiets ordförande Albert Roesti hör till dem som varit emot initiativet.
Bild: EPA/WALTER BIERI

Enligt regeringen skulle en medborgarlön ha kostat 208 miljarder franc eller 187 miljarder euro per år.

De flesta sociala bidrag skulle ha slopats om alla skule ha garanterats en grundinkomst. Men en del skatter borde ha höjts för att täcka ett beräknat årligt budgetunderskott på omkring 25 miljarder franc.

Regeringen uppmanade därför folk att rösta mot förslaget. Enligt regeringen hade det kostat för mycket och orsakat större splittring i samhället.

Diskussion om artikeln