Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mediacity jobbar vidare trots stora nedskärningar

Från 2016
Uppdaterad 06.06.2016 15:38.
Sören Andersson och Yvonne Backholm på Mediacity står i en korridor och tittar in i kameran.
Bildtext Sören Andersson och Yvonne Backholm får ta farväl av sju kollegor i och med att Mediacity vid Åbo Akademi i Vasa drabbades hårt när akademins samarbetsförhandlingar avslutades i april.
Bild: Yle/Anna Ruda

Hälften av personalen på Mediacity vid Åbo Akademi i Vasa sades upp när akademins samarbetsförhandlingar avslutades i början av april. Just nu blir uppsägningarna verklighet och sju arbetsrum töms samtidigt som de som är kvar försöker få verksamheten att fungera.

Yvonne Backholm, koordinator för Mediacity berättar att man till och med har nya projekt på gång som det var tänkt att de som har blivit uppsagda skulle jobba med.

- Vi som är kvar jobbar hårt och försöker lösa situationen på bästa sätt. Dessutom har vi ett sorgearbete. Rummen i korridoren töms och våra kära och uppskattade kolleger går vidare till andra jobb och det är ledsamt, naturligtvis, säger Backholm.

Forskning till nytta för många

Just nu håller man på att bygga det som man kallar ett experience lab där man ska kunna undersöka hur en användare uppfattar en digital produkt eller tjänst. Man kan följa ögonens rörelser, så att man kan se vad användaren tittar på på skärmen.

- Vi försöker vara tvärvetenskapliga och samarbeta mellan olika forskningsområden vid Åbo Akademi. Experience lab ska ge forskare nya möjligheter att använda labbet för att undersöka användarupplevelser, säger laboratorieingenjör Sören Andersson.

Inte bara forskningen inom Åbo Akademi kan ha nytta av Mediacitys forskning. Till exempel har företag från energiklustret i Vasa använt laboratoriet.

- När man utvecklar en programvara är det viktigt att man tar slutanvändaren i beaktande och att man ser hur produkten fungerar. I laboratoriet kan vi mäta användarupplevelsen, säger Andersson.

Delvis utanför ÅA:s kärnverksamhet

Det som faller bort är det som man på Mediacity kallar storytelling och innehållsutveckling.

Mediacity har inga egna studerande, men tre av dem som har blivit uppsagda har också undervisat på bland annat journalistutbildningen i Vasa.

Yvonne Backholm tycker att Mediacity drabbades förhållandevis hårt av nedskärningarna.

- Mediacity har alltid verkat lite i utkanten av kärnverksamheten och i kärva tider brukar man koncentrera sig på kärnverksamheten. Sen kan man fundera om det är klokt att göra så med tanke på universitetens framtid, säger Backholm

Hjärnflykt från universiteten

Backholm ser ljust på Mediacitys framtid. Nu ska man rikta in sig på den del av verksamheten som är kvar och utveckla den.

- Det kommer att gå bra. Där har vi många projekt och forskningssamarbeten på gång, säger Backholm.

Lika ljust ser hon inte på universitetens framtid, varken i Finland eller ens i Europa.

- Universitetens framtid är tuff. Det finns en hjärnflykt från till och med Europa. Jag tror att vi tyvärr kommer att se en hjärnflykt från Åbo Akademi och från andra finländska universitet

Diskussion om artikeln