Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mörka moln över ny samkommun i Mellersta Österbotten

Från 2016
Läkare i vit rock.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Laura Pohjavirta / Yle

Den nya samkommunen för social- och hälsovård i Mellersta Österbotten, Soite, får inte ett odelat stöd. En person har krävt åtgärdsförbud och Lestijärvi kommun har inte ännu godkänt grundavtalet.

En enskild person i Kannus har besvärat sig till Vasa försvaltningsdomstol mot det avtal som Karleby stad slutit med Soite. Personen anser Soite vara en lagstridig samkommun eftersom Karleby har 14 representanter i styrelsen. Kronoby, Kaustby och Kannus har två platser per kommun och de övriga medlemskommunerna har en plats var. Platserna fördelas så att varje kommun har en representant per 3 500 invånare.

Personen hänvisar i sitt besvär till lagen om specialiserad sjukvård och paragraf 16, enligt den skulle Karleby bara ha rätt till fyra platser. Men 14 platser kan Karleby köra över de övriga kommunerna.

- Karleby kan i princip gå emot alla de övriga kommunerna och det har skapat ett visst missnöje, säger Malin Brännkärr som är kommundirektör i Kronoby.

Enligt den lag som är i kraft finns det beslut om att en kommun inte ska ha majoritet.

- Men Soite är ingen obligatorisk samkommun. Medlemskommunerna har frivilligt gått in i detta och avtalat sinesmellan. Men samtidigt upphör de tidigare samkommunerna att existera, så frågan är lite kvistig, säger Brännkärr.

Den 13 juni ska medlemskommunerna mötas för att behandla förvaltningsstadgarna för Soite, Mellersta Österbottens nya samkommun för social- och hälsovård.

- Vi går vidare med Soite och låter juridiken ha sin gång, säger social- och hälsovårdspolitikern Roy Sabel (SFP) i Karleby.