Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Elisas vd medger övertramp i kampen om Anvia

Från 2016
Uppdaterad 06.06.2016 13:04.
Anvia
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Det förekom övertramp i Elisas försök att ta över makten i Anvia. Det medger Elisas vd Veli-Matti Mattila i en intervju för Yle.

Teleoperatören Elisas två år långa kamp för att ta över makten i österbottniska teleoperatören Anvia avslutades - troligen - i förra veckan. Då meddelade Anvia och Elisa om en överenskommelse som går ut på att Elisa köper Anvias tele-, IT, och underhållningsverksamheter.

Fientligt övertagande

Elisas metoder för att ta över Anvia kan liknas vid ett fientligt övertagande. En stor del av Anvias ägare och bolagets ledning har hela tiden arbetat för att hålla bolaget självständigt.

Föreningen Anvias småägare har polisanmält Elisa bland annat för att bolaget till vissa ägare har betalat ett högre pris för Anvia-aktierna än det i offentligheten nämnda 2000 euro per aktie.

Elisa har också använt sig av olika bulvaner för att komma över aktierna, och vissa Anvia-ägare har fått stå ut med upprepade samtal och också besök i hemmet av personer som för Elisas räkning vill köpa Anvia-aktier.

- Det är klart att det bland tusentals fall finns något övertramp, säger Elisas vd Veli-Matti Mattila.

Vill titta framåt

Mattila konstaterar att det finns mycket man kunde diskutera och också lära sig av den här processen, men att man i och med den nådda kompromissen nu fokuserar på framtiden.

Veli-Matti Mattila säger att det inte var en fråga om liv och död för Elisa att ta över Anvia.

- Men tillväxt är svårt i den här branschen. De flesta operatörer har fullt upp bara med att inte krympa. säger Mattila.

Affären mellan Anvia och Elisa ska ännu godkännas av Anvias extraordinarie bolagsstämma. Något datum är inte fastslaget men troligt är att det blir före utgången av juni månad.