Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

Från 2016

Du har väl inte missat det bästa TV-programmet som gått i år, Stugor? Under de nio avsnitt vi redan fått se har det varit en herrans mycket stugor, men det bästa är ändå sparat till sist. För då det nu vankas avsnitt tio undersöker vi nämligen Stugornas framtid. Och detta görs på tre olika ställen.

Villa Havsvidden på Norra Åland
Bildtext Villa Havsvidden på Norra Åland
Bild: Kasper Strömman

Resan börjar på norra Åland där vi besöker Havsvidden, som är en intressant blandning av privata villor, delägda villor och enskilda hotellrum som går att hyra. Dessutom finns en bättre restaurang på området. Man kunde säga att en viss premium-känsla präglar stället i största allmänhet.

Sparsamt möblerat rum på Villa Havsvidden
Bildtext Sparsamt möblerat rum på Havsvidden
Bild: Kasper Strömman

På Havsvidden har man hela tiden personal inom räckhåll. Med andra ord, fast du skulle äga din villa kan du använda den lite som ett hotell om du vill; när du anländer är sängen bäddad, veden huggen och bastun uppvärmd. Och om havet känns för kyligt går det att ta ett dopp i ställets pool eller jacuzzi.
Vi pratade med Niclas Hage som köpt in sig i en villa.

Kasper och Niclas Hage tar sig ett bad i poolen på Havsvidden
Bildtext Kasper och Niclas Hage tar sig ett bad i poolen på Havsvidden
Bild: Kasper Strömman

Är Niclas med andra ord miljonär som semestrar så här? Tja, Niclas är klasslärare, så man får väl anta att svaret är nej. Men genom delägande kan faktiskt förvånansvärt många ta del av den här typens semestrande, om dock endast en del av året. Men det låter ju smart.

Jussi Palva vid sin fridisstuga
Bildtext Jussi Palva vid sin fridisstuga
Bild: Kasper Strömman

Härifrån förflyttar vi oss till Drumsö i Helsingfors, där Jussi Palva med familj har en liten fritidsstuga. Idén är att eftersom den bara är en dryg kilometer från familjens lägenhet, så kan man titta förbi fast dagligen om man vill. Med andra ord kan man använda hela sin fritid till att semestra istället för att sitta i bilen.

Kasper och Jussi dricker kaffe i trädgården
Bildtext Kasper och Jussi dricker kaffe i trädgården
Bild: Kasper Strömman

När familjen skaffade stället fanns en liten stuga på tomten, men eftersom den var i väldigt dåligt skick rev Jussi den i vredesmod* och ritade en ny. Eftersom områdets regler inte tillåter att bygga stort så lånar den nya kompakta stugan mycket detaljer från båtarnas värld. Härligt ställe och allra gladast blir man av att allt överlopps körande uteblir.
*Inte helt sant. Jussi var i själva verket hela tiden mycket lugn och sansad.

Villa Oivala
Bildtext Villa Oivala
Bild: Kasper Strömman

Avsnittet – och hela serien för den delen – avslutas denna gång på Villa Oivala. Vi pratar ett sommarboende ritad på 1920-talet av Oiva Kallio och som nuförtiden ägs av Finlands arkitektförbund SAFA, som hyr ut stället till sina medlemmar om somrarna.

Villa Oivalas atriumgård
Bildtext Villa Oivalas atriumgård
Bild: Kasper Strömman

Villa Oivala tilltalar på många plan. Rummen är grupperade kring en lummig atriumgård och otaliga arkitekter har plitat ner hälsningar i gästboken. Och det bästa är ju att stället i praktiken är i stan, så man behöver inte spendera en halv dag på att ta sig till stället.

Familjen Louekari vid matbordet på Villa Oivala
Bildtext Familjen Louekari vid matbordet på Villa Oivala
Bild: Kasper Strömman

Stugor råkade besöka samtidigt som familjen Louekari, som kommit hit ut sen 1980-talet. Därför visste de en hel del om stället och arkitektur i största allmänhet såklart.
Villa Oivala hade också en intressant regel om att stället inte får beträdas såvida man inte har på sig en randig tröja.**
**stämmer absolut inte.

Ett enastående avslutningsavnsitt med andra ord, om inte det bästa hittills. Och det mångsidiga urvalet vi sett genom serien visar att arkitekturkunnandet frodas och mår bra i vårt land.

Och här tar då Stugor slut. Som tittare har det såklart bara varit ett program i raden av alla andra. Men för oss som varit med och gjort serien har det varit den enda vi gjort, och vi har gett den vårt allt. Så tack för att du tittat.

Länge leve sommaren, fritid, och framförallt arkitektur!

Del tio av Stugor nu på Arenan, där också tidigare avsnitt finns. Kan lätt ses om – för det har ju trots allt varit årets arkitekturserie.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln