Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fem fiskar livar upp biskopens arbetsrum i Borgå

Från 2016
konstnär med sitt verk
Bildtext Christer Åberg vid sitt verk.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Biskop Björn Vikström har redan en tid haft nytt sällskap i sitt arbetsrum på domkapitlet i Borgå.

På hedersplats, ovanför soffgruppen mittemot biskopens arbetsbord, hänger Christer Åbergs beställningsverk: en stor målning laddad med symbolik och starka färger.

Tavlan har ändrat på stämningen i hela rummet, säger Vikström.

– Här på domkapitlet är vi vana vid en massa porträtt av vördnadsinbjudande präster och biskopar klädda i svarta kaftaner, vilket ju lite begränsar färgskalan.

Vikström tycker att Christer Åbergs tavla sticker ut på ett positivt sätt. Stämningen blir en annan än om det bara är allvarliga äldre män som tittar ner på besökarna från alla väggar.

– Sedan tar den också upp de här blågråa väggarna i rummet. De ter sig mer blåa än tidigare och det gråa har fallit mer i skymundan.

Målning
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Han säger att han får många associationer av att titta på tavlan med fem fiskar som motiv. Dels knyter motivet an till Iktyssymbolen som i tidig kristen tro associerades med Jesus.

Vikström kommer också att tänka på Borgå stifts geografiska utbredning längs den finländska kusten och de många skärgårdsförsamlingar som ingår, samt många av evangeliernas berättelser som handlar om fiske.

Bekantade sig med rummet

Konstnären och den pensionerade prästen Christer Åberg berättar att han aldrig hade besökt biskopens arbetsrum innan han fick beställningsjobbet.

Han började med att bekanta sig med rummet för ungefär tre månader sedan.

Utöver att han försökte ta hänsyn till färgsättningen i rummet, så har Åberg också funderat mycket på tematiken i tavlan – de fem fiskarna.

– I vissa skeden av livet tror jag att var och en av oss upplever att vi kommer till korta med vår tro. Då är det bra att tänka på och meditera över Kristi fem sår, säger Åberg.

konstbetraktare
Bildtext Christer Åberg och Björn Vikström betraktar tavlan.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Åberg säger att han hoppas att målningen också väcker meditativa tankar och associationer till Kristus på korset.

– Och sen färgerna: det är livets färger som också är de liturgiska färgerna i vår kyrka.

Hoppas på positiva stämningar

På de gröna fälten i målningen lyser lite röd färg igenom. Det röda ska symbolisera den helige ande som hjälper oss att växa som människor.

– Jag tycker dessutom om att måla lite reliefaktigt. Färgytorna är väldigt tjocka, säger Åberg.

Åberg säger att han hoppas att de som besöker biskop Björn Vikströms arbetsrum ska få en positiv känsla av tavlan.

Målning
Bildtext Detalj av tavlan.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Då Yle Östnyland besöker biskopens arbetsrum på domkapitlet i Borgå har Christer Åbergs målning hängt där i ett par veckor.

Biskop Vikström konstaterar att blicken gärna vilar på tavlan och kommer att göra det framöver också.

– Som Christer beskrev så går det att hitta väldigt mycket symbolik i den. Mycket mer än vad man på en gång kan läsa ur den och behöver läsa ut, säger Vikström.

Eftersom målningen förändrar stämningen i rummet så tror Vikström att den också förändrar honom och dem som besöker honom på ett positivt sätt.

Diskussion om artikeln