Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö vägrar gå med på krav om naturskydd

Från 2016
Uppdaterad 16.06.2016 08:55.
Karta i detaljplan.
Bildtext Strandremsan finns vid sisa ändan av Mannerheimvägen.
Bild: Google

Hangö stad håller fast vid att strandremsan vid den sista ändan av Mannerheimvägen ska vara rekreationsområde i stället för naturskyddsområde så som NTM-centralen vill.

För fem månader sedan godkände Hangö stad detaljplanen för Stora och Lilla Tallholmen. Närings- trafik och miljöcentralen (NTM) var inte nöjd med den så kallade Stormhällaplanen och ville att staden rättar till den.

En 100 meter lång strandremsa som staden har prickat in som rekreationsområde i detaljplanen borde i stället ritas in som naturskyddsområde, anser NTM-centralen.

detaljplan
Karta i detaljplan.
Jämförelse av två bilder: Dra pilen till höger för att se hur NTM-cemtralen vill dra gränsen. VL (det gröna området) står för rekreationsområde och SL (det turkosa området) står för naturskyddsområde.
Bilder: Hangö stad (vänster), Hangö stad (höger)

Enhälligt nej

Stadsstyrelsen föreslog att staden går med på NTM-centralens rättelseuppmaning, men stadsfullmäktige röstade i går (14.6) enhälligt ner stadsstyrelsens förslag.

Det var Yrjö Sahlstedt (SFP) som föreslog att staden i stället håller fast vid att strandremsan ska vara rekreationsområde. Rösterna föll 34-0 för Sahlstedts förslag.

Staden undviker begränsningar

I ett öppet brev till politikerna skriver Sahlstedt att han är illa rädd att Hangöborna inte har samma möjlighet som tidigare att fritt använda stranden om området blir naturskyddsområde.

- Jag kan tänka mig att småbåtarnas sjösättning och upptagning inte skulle tillåtas, kanske inte heller kajak-, kite-, eller SUP-kurser, menar Sahlstedt.

"Utrotningshotade insekter behöver skydd"

Medan NTM-centralen menar att miljövårdslagen kräver att strandremsan i detaljplanen är ett naturskyddsområde anser staden å sin sida att det inte finns något som kräver det.

På området växer gräsarter som stöder livsvillkoren för vissa utrotningshotade insekter som till exempel blåvingad gräshoppa och mindre rödmyra, påpekar NTM-centralen i sin rättelseuppmaning.

Medvetet beslut av staden

Området är också insprickat i generalplanen som naturskyddsområde men staden har rätt att precisera det som i stora drag har fastställts i generalplanen.

- Det var helt medvetet från stadens sida då vi beslöt att hålla 100 meter av den två kilometer långa strandremsan utanför naturskyddsområdet, understryker Sahlstedt i sitt brev.

Diskussion om artikeln