Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vann pris med sin första egna komposition

Från 2016
Uppdaterad 07.06.2016 09:04.
Andrea Eklund.
Bild: Viva Images/Privat.

I Esbo avgjordes i söndags Vocal Espoo International Choral Composition Competition, en internationell tävling i körkompositioner med över 120 deltagare. Närpesbördiga Andrea Eklund vann tredje pris i damkörskategorin med sitt verk Dalen.

- För mig känns det här alldeles underbart och helt galet för det här var faktiskt min allra första egna komposition, säger Andrea Eklund, 28.

Eklund vann tredje pris i tävlingen som hade 127 deltagare från många delar av världen. Eklund tävlade i serien kompositioner för damkör.

- Magkänslan säger att det här är en rätt prestigefylld tävling. Jag befinner mig kanske lite i chock idag, säger Eklund efter att ha sovit på saken en natt.

Skrev sitt verk under ett veckoslut

Eklunds verk "Dalen" kom till efter att hon läst Solveig von Schoultzs dikt med samma namn.

- Jag tycker dikten är enormt vacker och jag föll för den direkt när jag läste den. Jag började genast få musikaliska idéer och kunde snabbt höra i huvudet hur det skulle kunna låta, säger Eklund.

Eklund inspireras av en rad olika musikstilar och jobbar brett.

- Den här gången försökte jag hitta ett tonspråk som stöder varje ord och varje mening och lyfta fram dikten ur ett musikaliskt perspektiv, säger Eklund.

Kompositionen fick mogna inombords ett tag medan Eklund hade fullt upp med annat.

- Ja, det blev så att jag inte skrev ner något alls förrän det bara var två dagar kvar tills deadline. Under ett effektivt veckoslut i slutet av januari skrev jag ner min komposition, säger Eklund och skrattar.

Rötterna i Lyran

I tävlingen deltog Eklund liksom alla andra under pseudonym. Varken kör eller tävlingsjury visste vem som stod bakom de verk som framfördes.

- Det var Akademiska Damkören Lyran som framförde mitt verk och det känns så häftigt eftersom jag själv har sjungit i Lyran under min studietid i Helsingfors, berättar Eklund.

Enligt Eklund var det en självklar fördel att själv ha sjungit i kör.

- Ja absolut, det var ju enklare att skriva verket då jag visste exakt hur instrumentet låter.

Studier i London för framåt

Knappt har tävlingsframgångarna hunnit sjunka in förrän Andrea Eklund ska flyga tillbaka till vardagen i London. Efter studier vid Sibelius-Akademin studerar hon sedan hösten 2014 tidig musik vid högt rankade Guildhall School of Music & Drama.

- Det har varit otroligt roligt men även väldigt utmanande och nu väntar slutspurten för det här läsåret, säger Eklund.

Efter studierna hoppas Eklund på ett arbetsliv där hon får kombinera lite av allt hon tycker bäst om.

- Jag vill jobba med allt som har med röst att göra! Jag vill arrangera och komponera för röster, jag vill använda min egen röst som sångerska och så vill jag även gärna undervisa, säger Eklund.

Konsertprojekt kommer till Österbotten?

Trots de krävande studierna i London återvänder Eklund ofta till Finland och även till Österbotten. Det är familjen och vännerna som lockar, men även ljudlandskapen. I ett pågående projekt använder sig Eklund av ljud som spelats in i finländska natur- och stadsmiljöer.

- Tillsammans med den brittiske kompositören Jon Hughes har vi konserterat med nordiska folkvisor som kombinerats med elektroniska ljudlandskap som baserar sig på de här inspelningarna, berättar Eklund.

Duon har framfört dessa verk under konserter bland annat i York och i Helsingfors.

- Nästa år hoppas vi kunna ge konserter även i Österbotten!