Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Varuboden-Osla minskade på matsvinnet

Från 2016
Mataffär.
Bild: YLE / Hanna Othman

Varuboden-Osla med butiker runt om i Nyland minskade i fjol på matsvinnet med två miljoner kilo. Mätt i pengar handlar det om fem miljoner euro.

Varuboden-Osla är med i S-gruppens talko med syfte att minska matsvinn. Meningen är att få ner matsvinnet med femton procent före år 2020. I mängd pratar vi då om fem miljoner kilo mat i året.

- Att hantera matsvinn är en naturlig och viktig aspekt av Varuboden-Oslas vardagsrutiner, säger branschdirektör Bengt Vinberg.

Kedjan ser noggrant över sitt sortiment och uppskattar med moderna metoder hur mycket varor som ska beställas in. Butikerna säljer också produkter som närmar sig sitt bäst före-datum till rabatterat pris och samarbetar med organisationer som tar emot matdonationer.

- Vårt mål är att vi inte ska producera något bioavfall alls, säger Bengt Vinberg.

Donationsverksamheten utvidgas kontinuerligt. Det frivilliga samarbetet med välgörenhetsorganisationerna har gått smidigt, menar Vinberg.

Från S-market i Näse i Borgå donerar Varuboden-Osla enligt egen utsago dagligen livsmedel till föreningarna Porvoon Työttömät och Porvoon Lähimmäistuki och i Ingå går produkter till församlingens ungdomsarbete och familjeklubbar.