Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU nådde ingen enighet om glyfosat

Från 2016
Uppdaterad 06.06.2016 17:07.
Jordbrukare Raimo Antila sprutar glyfosat i maj 2015
Bild: Yle/Jouko Tapper

EU-länderna lyckades inte nå enighet om hur det ska bli med tillståndet för växtgiftet glyfosat. Ett utskott vid EU:s permanenta kommitté höll ett extra möte i frågan i dag.

EU fortsätter att diskutera hur det ska bli med glyfosatfrågan de närmaste veckorna. Glyfosatbruket är kontroversiellt och misstänks vara skadligt för hälsan.

Om EU-kommissionen inte får gehör för sitt förslag om att förlänga försäljningstillståndet fram till januari 2017 går ärendet tillbaka till kommissionen som fattar beslut utan att höra medlemsländerna.

Det nuvarande försäljningstillståndet för glyfosat gäller fram till slutet av juni.

Frågan är om tillståndet för glyfosatpreparat ska förlängas och i så fall hur länge - eller om medlet ska totalförbjudas.

EU-parlamentet enades i en resolution i april om att kommissionen bör förnya EU:s marknadsauktorisering för glyfosat för bara sju år till i stället för tidigare planerade 15 år.

Konsumentförbundet: Förbjud glyfosat

Konsumentförbundet har krävt att användningen av glyfosat förbjuds helt eller åtminstone begränsas kännbart.

Enligt förbundets ordförande Leena Simonen är det klok kemikaliepolitik att iaktta försiktighetsprincipen då det är fråga om kemikalier som sannolikt inverkar mycket menligt på konsumenters hälsa.

En flaska med bekämpningsmedlet Roundup.
Bild: Oy Transmeri Ab

En känd och mycket använd glyfosatprodukt är Roundup som säljs fritt till både privatpersoner och yrkesodlare i Finland.

Glyfosat, som används för ogräsbekämpning, har enligt undersökningar klassificerats som sannolikt cancerframkallande. Ämnet misstänks också störa hormonverksamheten.

Diskussion om artikeln