Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Nyheter på 30 sekunder

Från 2016
Uppdaterad 24.01.2018 12:32.
Så här filmar man med telefonen - Spela upp på Arenan

Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

Korta videoklipp kan vara informativa och samtidigt snygga och roliga att titta på. De är det där "lilla extra", som gör nyheten mer intressant och lätt att ta till sig.

Till exempel i den här artikeln inför Stafettkarnevalen 2016 visar man i ett kort videoklipp hur träningarna i S:t Karins svenska skola ser ut. En del saker är lättare att visa än förklara i löpande text.

När president Sauli Niinistö besökte Hangö filmade vi hur det såg ut när han anlände och så lade vi in klippet i en nyhetsartikel. För dem som inte kunde vara på plats var det roligt att kunna följa med händelsen i efterhand.

Tänk på ljuset och kameravinklarna

När man filmar ett videoklipp ska man komma ihåg att välja en hög bildkvalité och filma på ett ljust ställe. Filmar man till exempel i en skola är korridorerna ofta ganska mörka, satsa på att gå ut eller stå nära ett fönster.

En skärmdump av hur det ser ut när man går in och justerar telefonens kamerainställningar.
Bildtext Innan du börjar filma är det viktigt att inställningen för videostorlek är på max. Då får du en så snygg video som möjligt!

Håll i telefonen med båda händerna och filma i horisontellt läge, alltså på bredden.

Tänk på att filma ur olika vinklar, nära och längre ifrån. Det kan hända att du måste filma samma sak flera gånger, om du vill att din video ska bestå av fler korta klipp efter varandra.

Vi på Svenska Yle textar ofta våra videoklipp eftersom många ser nyheterna på sin telefon eller pekplatta och ofta inte har på ljudet. Om du vill få in textning på ditt videoklipp är det bara att kontakta din nyhetsmentor eller projektkoordinatorn så kan de hjälpa till.

Diskussion om artikeln