Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flug- och luktbesvär stoppade inte farm

Från 2016
Rävar i burar i pälsfarm
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Förvaltningsdomstolen avslår besvär av 12 privatpersoner i Karby i Pedersöre. Detta fast de klagar över stora olägenheter med flugor och lukt. Till närmaste hus är det 550 meter från farmområdet.

Miljövårdsnämndens miljötillstånd gäller alltså trots de missnöjda fastighetsägarna. Nu får ytterligare en farm byggas för totalt 3 160 rävar.

Fastighetsägarna har hänvisat till lukt- och flugolägenheter. Vid en inspektion av Jakobstads hälsosektion hittade man stora mängder flugor runt ett av husen. Flugorna var under husets utskiften, på väggarna och i garaget.

Flugmängden var så stor att den hindrade normal vistelse på terrassen utomhus. Från farmarhåll har man fört fram att det är en flugtyp som inte vanligen förekommer på farmer. Man har också påpekat att farmerna

fanns på området innan flera av besvärsställarna valde att bygga hus där.

Domstolen väjer för flugor

Domstolen konstaterar att det befintliga farmområdet ligger närmare bosättningen än den ansökta rävfarmen. Tillståndsvillkoren är i skick och grannarna har slagit sig ner på området efter att pälsdjursuppfödningen börjat.

Förutsatt att farmerna sköts borde de inte medföra oskäligt besvär. Grannarnas klagan fick alltså avslag.

I den allra sista meningen i utslaget konstaterar förvaltningsdomstolen att flugolägenheter inte kan avgöras i detta ansökningsärende.

Diskussion om artikeln