Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Äkta delaktighet och mindre gnabb ska lyfta Kimitoön

Från 2016
Strategiseminarium för invånarna på Kimitoön.
Bild: Yle/Monica Forssell

Kimitoön jobbar på en ny framtidsstrategi och bjöd i går kväll in invånarna att tycka till om riktlinjerna. Cirka tjugo deltog i ”strategiworkshopen” på Villa Lande i Kimito.

- Vi har allt här och det är fast vid oss själva. Om alla blåser på samma kol så blir det säkert bra, komprimerade Magnus Bergholm, företagare, kvällen.

En bättre vi-anda och hur utleda alla är på dragkampen mellan de forna kommundelarna var två saker som lyftes fram under kvällen.

- Ingen orkar längre höra hatiska kommentarer om varandra, sa Pentti Friberg, pensionär. Men hur få ett slut på bråkandet?

Sari Kippilä, företagare och aktiv i andelslaget Vinde, föreslog skämtsamt att Kimitoön borde lansera ”Husbyte” eller på finska ”Talot vaihtoon” så att människor för en kortare tid fick prova på hurdant det är att bo i en annan del av kommunen.

Äkta delaktighet fördes också fram i flera repriser.

- Man får skriva e-post eller uttrycka sin åsikt och det kan ju hända att någon hör men det måste också finnas verktyg för att föra idéerna vidare. Vad gör tjänstemannen med det du fört fram, undrade Marianne Petters, danspedagog och koreograf.

Magnus Bergholm välkomnar fler invånarmöten av det slag som på måndag kväll ordnades i Kimito, men bara om mötena har betydelse och resulterar i något konkret.

Deltidsboende ska också få tycka till

Också deltidsboende ska få påverka i kommunen, tyckte mötet. Alla vill kanske inte aktivera sig i ”sommarkommunens” angelägenheter men de som vill, borde beredas möjlighet att komma i kontakt med likasinnade på ön.

Från barnens ö till seniorernas paradis

Anneli Pahta, kommundirektör i Kimitoön, ser gärna att kommunen i högre grad än nu, börjar betrakta den äldre befolkningen som en möjlighet istället för belastning, Trots att kommunen inte i framtiden kan stå för till exempel nya serviceboenden, kanske det finns andra aktörer som är intresserade och det i sin tur kan hämta med sig nya arbetsplatser.

I övrigt är det arbetsplatser, kollektivtrafik och utbildningsmöjligheter som enligt Anneli Pahta är avgörande för hur bra en kommun klarar sig.

Kimitoöns kommun fortsätter arbeta på en ny framtidsstrategi. Målet är att strategin klubbas igenom i kommunfullmäktige vid årsskiftet.