Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s sämsta mamma vill att föräldrarna ger friare tyglar

Från 2016
Uppdaterad 23.06.2016 18:44.
Lenore Skenazy har grundat rörelsen Free Range Kids.
Bildtext Lenore Skenazy har grundat rörelsen Free Range Kids.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Amerikanska föräldrar upplever att världen har blivit farligare. Rent nonsens, säger Lenore Skenazy som otaliga gånger kallats för USA:s sämsta mamma.

Frilansjournalisten Lenore Skenazy har gått i bräschen för att de amerikanska föräldrarna ge sina barn friare tyglar. Yle Nyheter träffar henne i hennes hem i New York och hon förklarar passionerat men sansat varför hon fick öknamnet ”USA:s sämsta mamma”.

- Då min son fyllde nio år bad han om att få åka hem ensam med tunnelbanan. När han kom hem var han mäkta stolt över att han hade klarat av det. Eftersom jag jobbar som journalist beslöt jag att skriva en kolumn om hans småskaliga äventyr, berättar hon.

Responsen var både omedelbar och giftig.

- Uppståndelsen var en chock för mig. Folk kunde inte förstå att jag hade släppt mitt barn ur sikte. Nuförtiden tror föräldrar att deras barn kommer att dö om de inte har dem i sikte, säger hon.

Som förälder ska man hela tiden intala sig själv: Tänk om han dör?

- Frågan folk har ställt mig i åtta år är: Hur skulle du ha känt dig om något skulle ha hänt din son? Eftersom jag antar att de vet hur jag skulle ha känt mig så är det egentligen inte en fråga. Det är en anklagelse. Som förälder ska man hela tiden intala sig själv: Tänk om han dör? Tänk om han blir våldtagen? Om man inte har dessa mörka tankar är man en dålig förälder. Därför är webben full av artiklar som kallar mig för USA:s sämsta mamma.

Lenore Skenazy har grundat rörelsen Free Range Kids.
Bildtext Lenore Skenazy bloggar om barnuppfostran på sajten freerangekids.com
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Grundade Free Range Kids

Efter den blodiga kritiken beslöt Lenore Skenazy att grunda rörelsen Free Range Kids, som fritt översatt betyder frigående barn.

- Free Range Kids är en rörelse vars ledmotiv är att vi kan uppfostra våra barn på samma sätt som vi själva blev uppfostrade. Vi vill ge våra barn fritid och tid att leka oövervakat, eftersom vi inte tror att våra barn är i konstant fara.

New York är en trygg stad

Hennes barn har växt upp i New York och det har inte betytt att hon skulle ha behövt ge avkall på sina principer. Forskning visar att New York är en av världens tryggaste städer. Den kriminalitet som existerade ännu på 80-talet är så gott som bortblåst.

- New York är USA:s tryggaste storstad. Kriminaliteten är nere på samma nivå som år 1963, det vill säga tiden före färg-tv, säger Skenazy.

Klandrar inte föräldrarna

Skenazy är mån om att betona att hon inte klandrar föräldrarna för att de stundvis är överbeskyddande. Snarare anser hon att samhället och media får bära hundhuvudet.

Hon hävdar att det i USA regelbundet tutas ut att barnen är i fara, vilket leder till allt fler curlingföräldrar.

- Då jag växte upp pågick inte nyhetscykeln i 24 timmar. Tv-teamen reste inte runt världen för att rapportera om att ett medelklassbarn har försvunnit. Det enda amerikanerna känner till om Portugal är att den fyraåriga Maddie McCann försvann där. För media är det ett självändamål att skrämma oss, eftersom det leder till höga tittarsiffror.

Det enda amerikanerna känner till om Portugal är att den fyraåriga Maddie McCann försvann där

- Dessutom har vi en uppsjö av företag som säger att dina barn är i fara. Det betyder att de har en större marknad för sina produkter. Föräldrar kan nuförtiden övervaka sina barns varje steg, varje andetag, varje sms och så vidare, säger hon.

Amerikanska barn lider av tidsbrist

Forskare hävdar att också de nordiska barnen fått allt stramare tyglar under senaste årtiondena. Men om man får tro Skenazy är skillnaden fortfarande stor jämfört med läget i USA.

De amerikanska barnens vardag är i snitt avsevärt mer inrutad än de finländska barnens. Trebarnsmamman Ellen Elsen medger att hon ofta grubblar över hur hennes barn ska hinna med både skola, läxor och hobbyer.

Vi vill inte att hon vakar varje kväll till midnatt för att hinna med läxorna

- Skoldagarna pågår till tre på eftermiddagen. Men barnen har en massa läxor. Framför allt mitt högstadiebarn vakar på tok för länge om kvällarna. Hon tar danslektioner så gott som dagligen och det är trevligt, men vi vill inte att hon vakar varje kväll till midnatt för att hinna med läxorna. Det är en utmaning och hennes vardag ser helt annorlunda ut än den jag hade i hennes ålder. Mina barn känner knappt till konceptet fritid, säger hon.

Trebarnsmamman Ellen Elsen tycker att hennes barn har för mycket läxor.
Bildtext Trebarnsmamman Ellen Elsen tycker att hennes barn har för mycket läxor.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Just avsaknaden av fritid och spontan samvaro med kompisar är något som Lenore Skenazy vill råda bot på.

- Moder naturs avsikt var att barn ska springa omkring, leka, kompromissa och kommunicera. Göra allt det som man gör då man leker. Inom organiserad klubblagsverksamhet lär sig barnen tekniska färdigheter, men de får inte bilda egna lag och de lär sig inte att beakta svagare barn. Barn behöver fritid för att bli allt det vi vill att de ska bli. Självsäkra, sociala och empatiska. Varför skulle vi beröva våra barn från de erfarenheterna, frågar hon retoriskt.

Lagstiftarna ett nytt huvudbry

Lenore Skenazy vädjar inte enbart till föräldrarnas sunda förnuft. Lagstiftarna i USA har de senaste åren fattat beslut som hon inte kan acceptera. I 19 delstater är det numera förbjudet att lämna barn ensamma i en bil och 15 delstater har lagar eller rekommendationer om att barn under 10 år inte får vara ensamma hemma.

- Vi har blivit så övertygade om att våra barn är i konstant fara att vi ringer nödnumret om vi ser ett ensamt barn på väg till skolan. Folk tror att de räddar ett barn, säger hon och får medhåll av trebarnsmamman Ellen Elsen.

- Jag hörde nyligen att ett par föräldrar hamnade i trubbel för att de lät sina barn, som var sju och nio år, promenera själva till parken. Det har gått till överdrift. Man måste låta föräldrarna fatta beslut själva, även om vissa föräldrar kanske inte borde få göra det, säger hon och skrattar.

"Tänk på din egen barndom"

Enligt Skenazy är en av orsakerna till att fler mammor och pappor blir curlingföräldrar att de inte tänker tillbaka på sin egen barndom. Under föreläsningar brukar hon säga: "Tänk på de roligaste stunderna under din egen uppväxt."

- Våra föräldrar behövde inte läsa böcker för att veta när man inte längre behöver hålla sina barn i handen eller när man kan ge dem en oskalad vindruva. Om du fick gå till parken med dina vänner efter skolan och älskade det – ge då samma möjlighet till dina barn, säger hon.

Diskussion om artikeln