Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jarkko Eloranta valdes till boss för landets största fack

Från 2016
Uppdaterad 07.06.2016 14:35.
Jarkko Eloranta väljs till FFC.s nya ordförande i juni
Bild: Yle / Jonna Nupponen

Landets största löntagarorganisation har bytt ledare, och Jarkko Eloranta tog över rodret i FFC. Eloranta, 50 år, valdes enhälligt vid Fackcentralen FFC:s kongress i Tammerfors.

Eloranta efterträder Lauri Lyly som går i pension. Han kommer från de offentligt anställdas förbund JHL och hade alla FFC-förbundens enhälliga stöd.

Eloranta har lett JHL sedan år 2011. Han har varit aktiv i det tidigare kommunalfacket KTV sedan mitten av 1990-talet.

Under den senaste tiden har Elorantas största utmaning varit att leda arbetet för att slå ihop FFC och tjänstemannacentralen STTK till en jätteorganisation. Det arbetet gick trögt och förra veckan blev det klart att fusionen inte blir av.

Seg förhandlare efterlyses

Förtroendet för Jarkko Eloranta har varit stort trots motgångarna i arbetet för ett jättefack.

- Det som behövs är en seg förhandlare, för tiderna är ju rätt speciella, säger Peter Sjökvist, som är medlem i Metallförbundets styrelse.

Han tror inte det spelar någon roll att den nya ordföranden kommer från kommunsektorn och inte har traditionell arbetarbakgrund som sina föregångare.

- Det är åsikterna och det man står för som är det viktiga, inte bakgrunden, säger Sjökvist.

Niemi-Laine blir ordförande på JHL

Branschchefen Päivi Niemi-Laine blir för sin del ny ordförande för de offentligt anställdas förbund JHL, efter Jarkko Eloranta. Niemi-Laine tillträder redan i morgon, onsdag.

Niemi-Laine har fungerat som branschchef och ersättare för ordföranden sedan år 2012. Hon har arbetat i JHL sedan 2009 då hon blev chef för utredning och samhällspolitik.

Päivi Niemi-Laine, ordförande för JHL
Bildtext Päivi Niemi-Laine
Bild: JHL

Diskussion om artikeln