Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Li Andersson skiljer sig från mängden – nu får de andra partierna se upp

Från 2016
Uppdaterad 09.06.2016 17:27.
Li Andersson, 2014.
Bildtext Li Andersson stod för en brakseger i den rådgivande medlemsomröstningen.
Bild: All Over Press

Ung, kvinna, utbildad och svenskspråkig. Vänsterförbundets Li Andersson är ett stort utropstecken, tycker professor Göran Djupsund. SFP hör till dem som har skäl att hålla ögonen öppna då VF fiskar efter väljare.

Li Andersson stod för en imponerande seger i Vänsterförbundets rådgivande medlemsomröstning på måndag. Snart börjar arbetet med att höja partiets profil.

Göran Djupsund säger att frågan är vilka väljare som Andersson tänker sikta sig in på.

– Ska hon försöka fiska efter gröna väljare, som eventuellt ligger nära till hands, eller ska hon försöka komma åt socialdemokratiska väljare, alltså andra vänsterväljare? Det är den stora frågan.

– Kommer hon åt socialdemokratiska väljare så kan SDP:s position igen rubbas i kampen om att komma in i regeringen.

Det är inte bara De gröna och Socialdemokraterna som har skäl att se upp. Också SFP måste vara på sin vakt då den svenskspråkiga, regeringskritiska Andersson snart styr partiet, säger Djupsund.

– Jag tror inte hotet är alarmerande starkt, men det är klart att det finns skäl att hålla ögonen och eventuellt revidera linjen en aning.

Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord.
Bildtext Samlingspartiet förbryllar Göran Djupsund.
Bild: Yle/Anna Ruda

Vart tror man att de samlingspartistiska väljarna har försvunnit?

”Samlingspartiet ett mysterium”

Samlingspartiets ordförande Alexander Stubb utmanas av Petteri Orpo och Elina Lepomäki. Det har Djupsund svårt att förstå.

Samlingspartiet gjorde ett bra val, har fått igenom ett mycket samlingspartistiskt regeringsprogram och har tappat få väljare med tanke på partiet är med i regeringen.

– Jag har inte förstått varför man är så missnöjd med honom, säger Djupsund om Stubb.

Djupsund undrar hur en annan ordförande ska lyckas göra partiet större.

– Vart tror man att de samlingspartistiska väljarna har försvunnit? Hur ska Orpo agera om han väljs? Samlingspartiet är ett mysterium för mig i dagens läge.

SFP:s val artigt, men betydelsefullt

Ida Schauman, Anna-Maja Henriksson och Anders Adlercreutz gör upp om ordförandeskapet i SFP då Carl Haglund stiger åt sidan.

Hittills har kampanjen inför valet varit artig och kandidaterna har inte vågat ta ut svängarna, menar Djupsund. Han tror att valet kommer att få betydelse då det kommer till SFP:s riktning i framtiden.

Djupsund tror inte att SFP:s väljare är så nyliberala som bilden av partiet eventuellt är i dagsläget. Just nu är SFP lite väl borgerligt, tycker Djupsund.

– SFP har setts som något av Samlingspartiets hjälpreda i regeringssammanhang.

Både Samlingspartiet och SFP väljer ordförande på veckoslutet.

Diskussion om artikeln