Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Repriser – varför, och varför inte?

Från 2016
Uppdaterad 04.06.2019 14:02.
Alkuperäinen Kummeli-sarja, Matti Näsä (Heikki Silvennoinen), Timo Kahilainen, Iso-Pebe (Olli Keskinen)
Bild: Yle / Antero Tenhunen

Varför visar Yle repriser istället för nya program?

Yle erbjuder tv-program på fyra kanaler ungefär 20 000 timmar om året. Alla program går inte att visa under bästa sändningstid och därför är det många tittare som missar våra sändningar.

Vi lägger kontinuerligt in repriser i schemat så att så många som möjligt ska kunna se ett bra program, ibland direkt efter förstasändningen och ibland först flera år senare.

Vi sänder ungefär 20 timmar nya program varje dag. Under bästa sändningstid klockan 18–23 består 60–80 procent av programutbudet av nytt material.

Varför visas inte gamla favoriter oftare?

Tyvärr är upphovsrättsavgifterna för reprissändningar så stora att gamla klassiker och till exempel inhemskt drama inte kan finnas tillgängliga året om. Därför måste vi alltid välja om det lönar sig att sända gamla program i repris eller satsa på att producera något nytt.

Ibland kan gamla avtal helt och hållet förhindra en serie från att spridas vidare. Det händer också att äldre seriers bild- och ljudinspelningar är för arbetsdryga och dyra för att omarbetas till att fungera i moderna sändningar.

Att få ihop ett intressant programutbud är som ett knepigt pussel bestående av både nya och gamla produktioner.

Här kan du hitta svar på fler frågor om upphovsrätt.

På andra språk