Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skummet ska ta kål på ogräset

Från 2016
Uppdaterad 07.06.2016 11:38.
Åbo stad använder miljövänlig metod att bekämpa ogräs.
Bildtext Socker och hett vatten blir dödlig kombination för ogräset då ny metod testas.
Bild: Yle/Jesper Alm.

Åbo testar miljövänliga alternativ i bekämpningen av ogräs och testar nu att använda sockerskum som ett alternativ till det giftiga ämnet glyfosat.

- Vi använder också ättika som alternativ till gift men det luktar en hel del och måste appliceras varannan vecka så det här är ett intressant alternativ, säger Satu Lainio som är trädgårdsmästare vid Åbo stad. Nu borde vi klara oss om ogräset bekämpas tre gånger per sommar.

Använts i Danmark i tio år

Metoden är inte på något sätt ny och har bland annat använts i Sverige och Danmark i många år men i år är första gången den används i Finland.

Heikki Parviainen från NCC Industrials.
Bildtext Heikki Parviainen vid NCC Industrials testkör apparaturen runtom i landet i sommar.
Bild: Yle/Jesper Alm.

- Vi testkör apparaturen på olika håll i landet i sommar för att se hur allt fungerar men vi tror att det här kunde bli ett bra alternativ, säger Heikki Parviainen vid NCC Industrials. Med den här metoden räcker det att vi bekämpar ogräset tre gånger per år för att hämma tillväxten och få bort det.

Socker och vatten

Huvudingredienserna är socker och vatten som sprids ut med ett specialbyggt munstycke.

Vattnet som används är nästan hundragradigt och sockermassan eller skummet användas för att binda värmen tillräckligt länge för att ge effekt.

Hett vatten och socker bildar skum som bekämpar ogräset.
Bildtext Majssockerblandningen binder hettan tillräckligt länge för att det heta vattnet ska ha effekt. Samtidigt uppstår det rikligt med skum.
Bild: Yle/Jesper Alm.

- Vi brukar säga att vi sätter godis i tankarna som används för det är majssocker som sedan skummar då det kommer i kontakt med det heta vattnet, säger Parviainen. Vattnet tränger ner cirka 3 cm i marken och dödar också växternas frön men tränger inte så långt ner att också vi kan ta kål på rötterna.

Ogräs kan bekämpas i de flesta miljöer men längden på slangen från bilen där tankarna med det kokheta vattnet står får inte vara längre än 50 meter.

- Är det längre avstånd än så är vattnet inte längre effektivt, säger Parviainen. Så det fungerar bäst i stadsmiljöer och där det finns vägar nära så att lastbilen kan ta sig fram.

Åbo stad testar nya bekämpningsmetoder - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln