Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg 2020: "Det var bara pang pang med klubban"

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 06:21.
En flagga där någon ritat en väg och på den ena vågskålen står det Västerby och på den andra ett eurotecken.
Bildtext Föräldrar hade hoppats att små skolor skulle väga tyngre än en hög med pengar.
Bild: Yle/Tove Virta

Det fanns flera besvikna ansikten på läktaren efter att Raseborg hade fattat beslut om att lägga ner tre skolor. Men även vissa politiker var besvikna och gick hem innan röstningen var över.

På läktaren i Seminarieskolans aula i Ekenäs satt föräldrar med barn i de indragningshotade skolorna Västerby, Snappertuna och den finska skolan Klinkbackan koulu.

Carina Enberg var en av sex föräldrar från Västerby som hade kommit för att bevittna beslutsgången i stadsfullmäktige.

Hon beskriver stämningen i salen som kaotisk.

- Man kom liksom aldrig någonvart. Sedan när besluten skulle fattas så var det pang pang pang med klubban och så var det klart.

"Inte ok att ledamöter sitter på Facebook"

Från läktaren hade föräldrarna bra utsikt över beslutsfattarna i salen. De såg bland annat hur en del av ledamöterna satt på sociala medier under mötets gång.

- Väldigt många visade tyvärr inte något intresse utan hängde på Facebook. Sådant är inte lämpligt när man ska göra så här svåra beslut, då ska man hänga med, säger Carina Enberg.

Ledamöter på ett fullmäktigemöte. På läktaren sitter intresserade invånare.
Bildtext Föräldrarna på läktaren hade bra uppsikt över fullmäktigesalen.
Bild: Yle/Tove Virta

Föräldern Riggert Munsterhjelm från Snappertuna följde med mötet från läktaren. Han tyckte beslutet om skolstängningarna var sorgligt men väntat.

- Politikerna tänker baklänges när de skär ner. Man borde i stället fokusera på att hitta metoder för att hitta nya invånare till Raseborg.

Ulf Heimberg gick hem

Den långvariga SDP-profilen Ulf Heimberg var bitter efter beslutet om skolorna. Han säger att han har sett engagemanget bland föräldrarna för de indragningshotade skolorna.

- Det byggs upp mycket kring skolorna. I Västerby är den enda aktiva föreningen Hem och skola-föreningen.

Västerby skola i Ekenäs.
Bildtext En stor del av aktiviteten i Västerby sker kring skolan. Där finns bland annat en rätt ny allaktivitetsplan.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Heimberg tycker inte att Raseborg har lyssnat tillräckligt noga på föräldrarna. Han säger att Västerbyföräldrarna inte har fått svar på alla sina frågor.

Det är ohyggligt säger han och därför valde han att lämna mötet innan kvällens röstningar var över.

- Jag behövs inte där mera och rösta. Jag går hem.

Paketet sparade bara fem miljoner

Niklas Andersson och Mikael Nyberg från Svenska folkpartiet röstade båda för att skolorna i Västerby, Snappertuna samt Klinkbackan koulu i Åminnefors ska stänga.

De säger att Raseborgs ekonomiska situation kräver tuffa beslut.

- Jag förstår dem som jobbat för de små skolorna. Helst hade man sett att alla skolor skulle blomsta och att det skulle vara tillväxt i Raseborg men tyvärr är så inte fallet, säger Niklas Andersson som i tiderna blev politisk aktiv för att rädda en stängningshotad skola i Raseborg.

Niklas Andersson är minister Päivi Räsänens specialmedarbetare
Bildtext Niklas Andersson (SFP) säger att det inte kändes bra att rösta för att tre skolor ska stänga men det var nödvändigt ont.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Andersson säger att han räknade att sparpaketet som fullmäktige klubbade igenom sparade in drygt fem miljoner. Det räcker ändå inte eftersom staden måste spara två miljoner till.

- Bokslutet för 2015 visade ett minus på 2,6 miljoner euro och från tidigare har staden ett underskott på 14 miljoner som ska betas av. Tyvärr är sparandet inte över ännu.

Maktpartiet SFP var nästan enigt

Svenska folkpartiet har flest platser i Raseborgs stadsfullmäktige. Enligt Mikael Nyberg var SFP ganska eniga gällande paketet Raseborg 2020 och bara några röstade emot.

- Det var klart hur vi ville ha det. Gällande skolorna blev det inga förändringar.

De gröna ville dra bort skolorna från Raseborg 2020

De gröna i Raseborg kom med ett motförslag på mötet om att grundskolorna skulle hållas utanför sparprojektet Raseborg 2020. Förslaget fick ett stort understöd men det räckte inte till. 18 ledamöter röstade för de grönas förslag och 25 emot.

Orsaken till förslaget var att det har varit alldeles för bråttom kring skolorna, säger Marko Reinikainen. De gröna hade gärna sett att dialogen mellan staden och föräldrarna skulle ha fortsatt.

Omröstning i en fullmäktigesal.
Bildtext Det gjordes många omröstningar under stadsfullmäktiges möte i Raseborg.
Bild: Yle/Tove Virta

Reinikainens partikamrat Ira Donner var optimistisk inför mötet och kände sig besviken när förslaget inte vann understöd.

- Nu skulle processen komma igång för vi har fått bra föräldrarespons med bra alternativ för hur vi kunde spara, säger Ira Donner som ändå berömmer beredningen för ett bra arbete.

Mobil vårdbuss en bra idé

När det gäller vården föreslog de Grönas Marko Reinikainen att staden skulle satsa på två hälsostationer: en i Karis och en i Ekenäs. Dessutom skulle staden ha en mobil vårdenhet.

- Förslaget hade gett större besparingar men också gett en bättre vårdkvalité.

Han är ändå glad för att fullmäktige beslöt att Raseborg får en mobil vårdenhet.

- En mobil enhet kan betjäna byar som inte haft någon hälsovård på väldigt länge.

Bromarv mister byns största arbetsgivare

Stadsfullmäktige beslöt på måndagen att också stänga Bromarfhemmet. Där jobbar 16 personer vilket gör hemmet till byns största arbetsgivare.

Bromarfhemmets föreståndare Margaretha Schrey tror att en del av livskraften försvinner från byn när hemmet stängs.

- Det är jättebra att skolan får finnas en tid till men nog är det först och främst för arbetsplatser man flyttar till en sådan här ort.

Bromarvhemmet.
Bildtext Bromarfhemmets personal skickade ett brev till beslutsfattarna men fick inget svar.
Bild: Yle/Tove Virta

Schrey beskriver beslutet som tråkigt men inte oväntat.

- Vi har sett det komma under våren. Vi har förstått det när vi hört uttalanden om oändamålsenliga rum och att huset är gammalt.

Personalen vid Bromarfhemmet skickade ett brev till stadsdirektören och stadsfullmäktige men såvitt Schrey vet så svarade ingen på brevet.

Så här röstade Raseborgsfullmäktige om skolorna och Bromarfhemmet

På förslag av Marko Reinikainen (Gröna) röstade fullmäktige om att lämna grundskolorna utanför Raseborg 2020-processen. 18 ledamöter ville lämna grundskolorna utanför medan 25 ville att man ska spara i skolnätet som planerat.

Från SFP röstade 20 ledamöter för beredningens förslag (att spara i skolnätet) och 2 röstade emot och ville att grundskolorna inte ska röras (Roger Engblom, Sylva Heerman).

SDP:arna var delade. 5 röstade för beredningen och 7 för Reinikainens förslag (Maarit Feldt-Ranta, Mats Lagerstam, Ralf Friberg, Ulf Heimberg, Jorma Pelkonen, Petri Kajander och Jukka-Pekka Aalto, ersättare).

De små partierna ville alla bibehålla skolorna. Samlingspartiet (2 ledamöter), de Gröna (4), Finlands kommunistiska parti (1), Sannfinländarna (1) och Vänsterförbundet (1) understödde alla förslaget att lämna grundskolorna utanför Raseborg 2020.

Angående skolorna som ska ses över år 2017 så gjordes också en precisering. Det skolor som ska ses över är Billnäs, Svartå och Katarinaskolan samt Mustion koulu och Kiilan koulu. Bromarv skola nämns exempelvis inte. I stadsstyrelsens förslag till fullmäktige nämndes skolorna inte skilt.

Omröstningen om Bromarfhemmet ska stänga eller inte slutade 40-3 för att stänga äldreboendet. De som röstade emot stängningen var Roger Hafström (Saml), Peter Björklöf (FKP) och Petri Palin (Sannf).

Här är en länk till alla ledamöter som sitter i Raseborgs fullmäktige (Raseborgs stads hemsida).

Artikeln uppdaterades 8 juni kl. 6.21 med en faktaruta där det framkommer hur politikerna röstade om skolorna och Bromarfhemmet.

Diskussion om artikeln