Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Suomen Kuvalehti: Konstsamfundets ledning besökte Nice medan KSF-anställda hotades av uppsägning

Från 2016
Uppdaterad 18.08.2016 11:28.
Vy över stranden i Nice.
Bild: EPA/ SEBASTIEN NOGIER

Föreningen Konstsamfundets placeringsråd gjorde en resa till franska Nice tillsammans med sina partner samtidigt som samarbetsförhandlingarna med hot om uppsägningar pågick inom KSF Media. Det skrev Suomen Kuvalehti på tisdagen.

Konstsamfundets vd, styrelseordföranden för KSF Media Kaj-Gustaf Bergh berättar per e-post för tidningen att investeringsrådet är ett rådgivande organ som består av frivilliga.

Kaj-Gustaf Bergh
Bildtext Kaj-Gustaf Bergh
Bild: Ramirent

Tidningen citerar Bergh som säger att placeringsrådet inledde sin verksamhet år 2009 när Konstsamfundets investeringsportfölj grundades. Värdet på portföljen var då 78,5 miljoner euro, och tack vare rådets värdefulla insats har Konstsamfundets förmögenhet vuxit. Placeringsrådets sammansättning har inte offentliggjorts skrev Kauppalehti i en artikel i våras.

Enligt Bergh höll placeringsrådet ett strategimöte i Nice 2016, liksom år 2012. Rådet består av sju personer varav en bor i Nice. Under mötet behandlades det ekonomiska läget, förutsättningarna och framtiden för placeringsverksamheten; Konstsamfundets nya placeringsstrategi definierades också.

Förlust på närmare sju miljoner euro

Suomen Kuvalehti frågade Bergh om resan till Nice var förenlig med samarbetsförhandlingarna och det faktum att en tredjedel av de anställda vid KSF Media hotar förlora sina jobb. KSF Media tänker också stänga tryckeriet i Vanda och ge ut tidningarna Västra Nyland och Östnyland två dagar i veckan.

63 personer hotas av uppsägning vid KSF Media efter avslutade samarbetsförhandlingar. I fjol gjorde KSF Media en förlust på närmare sju miljoner euro.

Deras partner betalade själva

Bergh svarade inte direkt på frågan men konstaterade att resan och inkvarteringen var betald för placeringsrådets medlemmar, medan deras partner själva svarade för sina kostnader, på samma sätt som år 2012. Den sjunde medlemmen i rådet föranledde inga kostnader, den personen bor i Nice meddelade Bergh.

Suomen Kuvalehti bad ännu Bergh specificera om ett dylikt agerande var "stiligt" (fi. tyylikästä) med tanke på samarbetsförhandlingarna. Bergh svarade genom att konstatera att föreningen har besvarat de frågor Suomen Kuvalehti har ställt.

Kaj-Gustaf Bergh är styrelseproffs, han sitter bland annat i Spondas, Stockmanns, Ramirents och Wärtsiläs styrelser.

16.00 Rubriken ändrad, ordet KSF-ledning ersatt med Konstsamfundets ledning. Korrigering kl.16.09: "Puoliso" i den finska texten nu översatt till "partner" 18.8.2016, kl. 11.27. "Östra Nyland" ändrat till "Östnyland" vad gäller tidningarna som kan komma att ges ut endast två dagar i veckan.

Diskussion om artikeln