Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Högholmens tigertrillingar ska få namn som börjar på I

Från 2016
Uppdaterad 07.06.2016 21:16.
Tigermamma med ungar.
Bildtext De här tigerungarna med mamma är inte de samma som det berättas om i artikeln.
Bild: Feature China / Barcroft Media/ All Over Press

- Honan tar fint hand om alla tre ungarna. Hon ger dem di, slickar deras päls och flyttar flitigt omkring dem, säger Mari Lehmonen från Högholmen.

Ingen människa har ännu varit inne hos tigrarna, utan personalen följer med den lilla familjen via en kamera som finns monterad i tigerboet. De tre småttingarna av den utrotningshotade arten sibirisk tiger är nu kring fyra veckor gamla.

En lucka finns hela tiden öppen för att de ska ha möjlighet till att röra sig i en inhägnad när tiden är mogen. Någon gång i juli tror Högholmens djurparks informatör Mari Lehmonen att det kan hända, och då kommer djurparkens besökare kanske också att kunna få syn på de små.

- Då är ungarna ren så pass stora och starka att de säkert börjar få tråkigt i boet!

Iris, Isak och Ingalill?

Lehmonen berättar att tigerungarna för första gången ska få besök av djurparkens veterinär kring midsommar.

- De ska mätas och vägas, och så ska de ges en avmaskningskur. Och så får vi veta deras kön!

Det sibiriska tigerparet på Högholmen har fått trillingar, här syns mamman bära en unge i tigerboets webbcam (25.5.2016)
Bildtext Så här liten var en av trillingarna vid två veckors ålder.
Bild: Högholmen / Mari Lehmonen

Ännu vet man alltså inte om det är små tigerhanar - eller honor som har fötts till Högholmen. När man har fått reda på det kan man så småningom börja fundera på nåt som inte betyder så mycket för tigrar men kan vara desto skojigare för människor, nämligen namn.

Namnen ska börja på I, och det känns som en lite svår bokstav så då kan vi på Högholmen kanske behöva hjälp från allmänheten

― Mari Lehmonen

- I år ska namnen börja på I, och det känns som en lite svår bokstav så då kan vi på Högholmen kanske behöva hjälp från allmänheten, säger Lehmonen.

Senare ska de få egna ungar

Om ett par år kommer tigerungarna att skickas till andra djurparker där det finns en lämplig partner. Lämplig betyder att partnern ligger långt ifrån dem själva genetiskt, och det är en internationell koordinator som kommer att leta fram en passlig kandidat.

Det sibiriska tigerparet på Högholmen har fått trillingar
Bildtext Vacker och hotad.
Bild: Högholmen / Mari Lehmonen

- Så går det till när det föds utrotningshotade djur i en djurpark. De ska gå vidare för att en dag få egna ungar!

Den sibiriska tigern eller amurtigern (Panthera tigris altaica) är en underart till tigern och är det största nu levande kattdjuret. Den klassas av Internationella naturvårdsunionen IUCN som starkt hotad med endast några hundra vilda exemplar kvar.

Diskussion om artikeln