Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Merkel världens mäktigaste kvinna sjätte året i rad

Från 2016
Uppdaterad 07.06.2016 15:29.
Angela Merkel i Bryssel den 17 december 2015 efter att EU-toppmötets första dag avslutats.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är världens mäktigaste kvinna, enligt affärsmagasinet Forbes.

På andra plats kommer Hillary Clinton, som är demokraternas sannolika kandidat i USA:s presidentval. På tredje plats kommer den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen.

Bland tio-i-topp finns också filantropen Melinda Gates och IMF-chefen Christine Lagarde.

Forbes släpper årligen en lista över de 100 mest framstående kvinnorna. Forbes väger samman kriterier som inflytande, pengar och hur mycket plats kvinnorna får i medierna.

Merkel toppar listan för sjätte året i rad. Forbes chefredaktör Moira Forbes säger att det är "extraordinärt" att Merkel hållits vid makten i världens fjärde största ekonomi så länge.

Kändisar fick ge vika för politiker

På årets lista finns 20 nya namn. Följaktligen har 20 namn fallit bort, bland dem Brasiliens skandalomsusade president Dilma Rousseff och en rad andra som förlorat sitt inflytande av olika orsaker.

Dessutom har kändisar som Ellen DeGeneres, Taylor Swift och Angelina Jolie tagits bort för att ge plats åt kvinnor som gjort framsteg inom politiken.

Bland andra Taiwans president Tsai Ing-wen och Nobelspristagaren Aung Sun Suu Kyi, vars parti vann stort i valet i Burma i höstas, tog plats på listan.

Typexemplet en amerikansk chef

Kvinnor från 29 av världens länder finns med på listan. Över hälften av de mäktigaste kvinnorna kommer från USA, 51 stycken. Kina är näst bäst representerat med nio kvinnor på listan.

Norska Kaci Kullmann Five, som är ordförande för den norska Nobelpriskommittén, är den enda nordbon som kvalificerade.

Majoriteten av kvinnorna, 32 stycken, har någon typ av chefsposition. Tolv av de mäktigaste kvinnorna är världsledare och elva är miljardärer.

Medelåldern är 57 år. Yngst är Yahoos 41-åriga vd Marissa Mayer och äldst är Storbritanniens 90-åriga drottning Elisabeth.

Diskussion om artikeln