Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Generationsskifte inom herrorienteringen?

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 09:21.
Olli Ojanaho
Bildtext Olli Ojanaho.
Bild: YLE/Magnus Eklöv

Den finska herrorienteringen saknar för tillfället riktigt stora toppnamn. Men inom kort kan det bli en förändring på det. Olli Ojanaho och Topi Raitanen hör till de juniorer som nu är på väg att göra ett internationellt genombrott.

Vid junior-VM i fjol gav Finlands pojkar tre guldmedaljer. Två individuella guldmedaljer tog Olli Ojanaho, den tredje kom i stafetten med Ojanaho, Topi Raitanen och Aleksi Niemi. Dessutom blev det tre medaljer till för de finska orienterarna vid junior-VM. Historiens bästa medaljskörd.

Olli Ojanaho anses som en av de mest lovande juniorerna någonsin. 19-åriga Ojanaho bor och tränar i Rovaniemi. Förhållandena där gör att träningen är mycket mångsidig och vintertid består den av en hel del skidåkning. Förutom fysiken hittar han själv sina styrkor i orienteringstekniken.

− Jag är ganska mångsidig, men min största styrka är att jag kan hålla huvudet kallt och fokusera på tekniken och orienteringen. Jag har ett ganska bra flyt i löpningen. Jag vågar gå rakt på kontrollen och välja svåra vägval, säger Ojanaho i Sportmagasinet.

Topi Raitanen
Bildtext Topi Raitanen
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Där Ojanahos styrkor ligger i orienteringstekniken, ligger Topi Raitanens i löpningen. 20-åriga Raitanen, från Tusby, hör förutom till de bästa juniororienterarna även till landseliten på 3000 meter hinder. Raitanen har hittills lyckats kombinera de två grenarna och satsar förutom på junior-VM i år också på ta en plats i friidrotts-EM i Amsterdam.

− Jag har en del att förbättra vad gäller orienteringstekniken. Jag måste bli säkrare och jämnare i utförandet. Jag försöker alltid då det är möjligt ta vägval där det finns hårt underlag att löpa på, istället för att gå rakt på kontrollen. Orienteringen blir lättare på så vis, säger Raitanen.

Stortävlingsdebut på seniornivå.

Den här säsongen har både Ojanaho och Raitanen gjort genombrott på seniornivå. I slutet av maj gjorde de stortävlingsdebut i EM i Portugal. Topi löpte i sprintstafettlaget som kom fyra, Olli var elva i B-finalen på medeldistans samt nia i stafetten.

Trots att de hör till de bästa juniorerna i världen, har de ännu en bit till den absoluta världstoppen på seniornivå.

− Jag förlorar ungefär 20 sekunder per kilometer till världstoppen för tillfället. Skillnaden kommer delvis rent fysiskt men också på grund av att seniorerna har mera rutin. Jag måste lära mig att orientera mer offensivt och för att lära sig det behövs det många repetitioner, säger Ojanaho.

− Vi måste helt enkelt bli säkrare i orienteringen. Nu är skillnaden mellan en bra och en dålig prestation allt för stor. Det skulle gälla att nå en sådan nivå att även en lite sämre prestation räcker till en topplacering, fyller Raitanen i.

VM och OS som mål

I sommar går junior-VM i Schweiz i juli, vilket är målet för dem båda.

För Topi finns ännu chansen att ta en plats i EM-laget i Amsterdam på 3000 meter hinder. I hans framtidsdrömmar finns en hinderfinal i OS i Tokyo 2020. Men före det ska det bli orienteringsframgångar och möjligtvis en plats i laget till orienterings-VM i Sverige i augusti.

Medaljer kanske det inte blir ännu i år, men framgång på seniornivå kan det bli till och med redan nästa år.

Diskussion om artikeln