Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nickby byggs ut i rasande takt – konstprojekt dokumenterar

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 14:28.
byggplats
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det byggs som aldrig förr i Nickby: nytt skolcentrum, nya höghus, ny infart och snart också ett nytt bostadsområde. Konstnären Maikku Huovila har redan länge dokumenterat förändringen.

Hon sitter på sin orangefärgade jopo. Vi börjar den specialbeställda ortförvandlingsturen vid Sockengården och cyklar en stump längs med Stora Byvägen.

Maikku Huovila har sedan 2010 skapat samfundskonst med Nickby, förr och nu, som utgångspunkt. Hundratals ortsbor har medverkat med minnen och fotografier.

Allt har dokumenterats på nätet.

- När jag började projektet hände ingenting med Nickby. Orten var nästan helt död. Skillnaden är stor, nu byggs här plötsligt massor.

bildkonstnär
Bildtext Maikku Huovila med sin jopo.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den första anhalten är ett gammalt trähus, det så kallade Linnahuset. En gång i tiden kantades hela Stora Byvägen av liknande små hus.

- I höst kommer också det här gamla huset att rivas undan för nytt, säger Huovila. Här fanns en klädaffär förr. Många av våra guidade cykelturer i Nickby har startat just här.

gammalt trähus i Nickby
Bildtext Linnahuset rivs i höst.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På granntomten tuggar en grävmaskin i sig delar av Andelsbankens tomt. Lite längre bort reser sig två höga lyftkranar och pusslar ihop ett för Nickby högt höghus på det gamla Dominokvarteret. Nickby förvandlas.

- Det behövs fler invånare. Jag har själv bott i Nickby då sjukhusområdet var i bruk, då fanns det omkring 3 000 fler invånare här med mera liv i centrum som följd. Vi behöver människor och liv.

grävmaskin
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Under sina år med projektet Orangea jopon har Huovila hört många Nickbybor berätta om hur de upplever förändringen. Senaste söndag vandrade omkring 40 personer tillsammans omkring.

- Jag märkte nog att det delvis fanns en rätt sorgsen stämning bland deltagarna. Visst är det sorgligt då man river ett hus. Men efter det att vi har delat den känslan med varandra är det lättare att gå vidare. Livet är förändring, säger Huovila.

Med sitt konstprojekt har hon valt att inte ta ställning för eller emot det som nu sker med Nickby.

- Jag vill få invånarna att stanna upp och se mer ordentligt på sin närmiljö, att lägga märke till det som finns. Det är mitt mål.

nickby centrum
Bild: Yle/Mikael Kokkola
vägarbete
Bildtext Den nya infarten vid Ådalen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Vi cyklar vidare i en vid båge mot ån och upp för backen mot Östanåparken. Här får Nickby en ny ståtlig östlig infart med rondell och breda gångbanor. Utsikten över ådalen är rogivande och mäktig.

- På de här åkrarna byggs snart bostäder för över 1 000 personer. Jag hoppas det nya bostadsområdet knyter ihop centrum och sjukhusområdet. Det kan kanske bli en dialog mellan de två områdena igen.

Den nya rondellen kommer – förstås – att förses med konst.

Också Maikku Huovila fortsätter med sitt Nickbyprojekt. Skolelever tar selfien längs med jopo-rutten, som senare visas upp. Bibliotekets yttervägg kommer att få en stor muralmålning.

byggnadsplats
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln