Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu kan du surfa spårlöst på Svenska.yle.fi

Från 2016
Uppdaterad 15.06.2016 20:29.
Kryptering
Bildtext Krypteringsilustration
Bild: Yuri Samoilov

Tisdagen den 14 juni 2016 övergick Svenska.yle.fi till en krypterad förbindelse mellan din webbläsare och vår webbtjänst. Det betyder att utomstående inte kan se vilka sidor du använder på Svenska.yle.fi.

Det här är viktigt för att besökare ska kunna läsa innehåll på våra sidor utan att en tredje part (företag, privatpersoner eller myndigheter) samlar och analyserar data om just den besökaren.

En krypterad webbplats identifierar man genom att det i webbläsarens adressfält står https istället för http. Tidigare kunde man se det främst på till exempel nätbankernas sidor, men numera syns https på allt fler tjänster.

Det vi i dag krypterar är allt som finns på adressen svenska.yle.fi (tillsvidare påverkas inte buu.yle.fi).

Det finns däremot ett stort undantag. Vi har inte haft möjlighet att kryptera det innehåll som man tittar och lyssnar på via Arenan. Det beror på att vår samarbetspartner i nuläget inte stöder krypterad streaming. Vi valde trots allt att ta i bruk krypteringen nu, istället för att vänta en obestämd tid på att det löser sig.

När du laddar en sida på svenska.yle.fi som har ett Arenan-innehåll är trafiken krypterad, men när du startar uppspelningen av videon eller ljudet levereras det innehållet utan kryptering. Det resulterar i en så kallad "https mixed mode" och webbläsaren kan då meddela att sidan inte längre är krypterad.

Vissa specialsidor (till exempel datavisualiseringar) kan också innehålla sådant material som inte är krypterat. Om du hittar en sådan sida får du gärna meddela oss på svenska@yle.fi

Varför kryptering?

Svenska Yle väljer här att följa den generella tekniska övergången till ett krypterat internet. Detta är också en förutsättning för att vi skall kunna utveckla bättre och mer personifierade tjänster säger Mårten Seiplax, produktägare för Svenska.yle.fi

Många medieföretag jobbar just nu med att övergå till kryptering, nyligen övergick det norska public service-bolaget NRK till kryptering. HBL använder sedan början av 2016 kryptering och danska public service-bolaget DR har använt det i några år.

Övriga fördelar med krypteringen är att sökmotorer i framtiden kommer att prioritera alla som har tagit https i bruk för sina användare. Vi kommer också att kunna bygga bättre personifierade tjänster, t.ex. där man kan få aviseringar gällande nyheter om ett visst ämne.

Statistik

Värt att notera är att Yle för statistik över användningen av tjänsterna (på ett sätt som inte identifierar den enskilda användarens beteende). Krypteringen gör inte besökaren mer eller mindre anonym i det hänseendet.