Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fråga fritt: När ska taxistationen och torget i Pargas piffas upp?

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 10:58.
Yle Åboland videoklipp: När skall taxistationen i Pargas piffas upp? - Spela upp på Arenan

Det är troligen få som är av annan åsikt: taxistationen och torget i Pargas centrum är ingen fröjd för ögat. Vi frågade Pargas stad vad som kan göras för att piffa upp området - och när.

Genom Fråga fritt-tjänsten på Yle Åbolands webbplats kan du ställa en fråga - och vi letar reda på svaret. Den här gången gällde frågan taxistationen och torget i Pargas centrum.

Så här löd frågan: "Taxistationen i Pargas är rysligt ful! När ska staden piffa upp det här torget som är på en vacker plats invid sundet?"

Planläggningschef Heidi Saaristo-Levin och fastighetschef Seppo Pihl håller båda med om att det kunde se trevligare ut på ett så centralt ställe.

- Det är mycket vackert här och vi kommer säkert att utveckla det här området. Det är ett faktum att taxistationens byggnad inte passar in i bilden, vi måste göra något åt den detaljen, säger Pihl.

- Jag håller med Seppo och frågeställaren. Omgivningen är vacker och det finns massor av potential i området. Själva byggnaden är färdig för en bulldozer, det är något vi inte vill bevara utan förnya. Taxiverksamheten hittar vi säkert utrymmen för också annanstans, så jag tycker inte att den binder våra händer för att utveckla det här området, säger Saaristo-Levin.

Sundet i Pargas
Bildtext Taxistationen och torget ligger intill vackra Kyrkosundet i Pargas centrum.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Viktigt område för Pargasborna

Frågeställaren är inte ensam om att fundera på hur taxistationen och torget ser ut i dag. För ett tag sedan fick Pargasborna svara på en enkät och tycka till om centrumområdet. Då var det många som i sina svar nämnde just torget berättar Saaristo-Levin.

- Torget och centralparken, det är de ställen som Pargasborna vill ha som sitt vardagsrum.

Seppo Pihl och Hedi Saaristo-Levin
Bildtext Seppo Pihl och Heidi Saaristo-Levin.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Om ni skulle få helt fria händer och inte behöva tänka på pengar, hur skulle torget se ut då?

- Här skulle finnas ny beläggning, ingen tråkig asfalt utan fina stenar. Och kanske något konstverk och eventuellt kunde man ta fram vattenelementet på ett bättre sätt, föreslår Saaristo-Levin.

- Området skulle erbjuda den service som man behöver i centrum av en skärgårdsstad. Platsen är mycket central. Vi har toaletter och taxiservice, men vi kunde ha mångsidigare service här, funderar Pihl.

Saaristo-Levin föreslår också en paviljong där man kunde ta sig en kopp kaffe och en glass, eventuellt med en takterrass där man kan njuta av stadsbilden.

Taxistationen i Pargas
Bildtext Allmän toalett och taxichaufförernas sociala utrymmen.
Bild: Yle/Lotta Sundström

När kunde då området åtgärdas för att bli en mera trivsam mötesplats för både Pargasbor och turister?

- Nog måste vi ta i tu med det här för det kommer så mycket respons på just det här området. Bara vi får resurser så fixar vi nog till det, lovar Saaristo-Levin.

Fult hus men fungerande läge

Men taxistationen då? Det är staden som äger byggnaden där det finns en toalett och taxichaufförernas lokal. Läget är centralt och fungerar för taxichaufförer och kunder. Enligt Pihl har samarbetet fungerat bra och chaufförerna har kunnat hålla koll på byggnaden och den allmänna toaletten.

Men byggnaden är inte bara ful enligt mångas åsikt. Fastighetschef Seppo Pihl berättar att den också är i dåligt skick.

Finns det något alternativt ställe för taxistationen?

- Butikerna har flyttat mer och mer mot Skärgårdsvägen, men här finns båtarna i gästhamnen och sundkanten, det blir en kompromiss, kommenterar Pihl en eventuell flytt av taxistationen.

Taxichaufför Tommi Kravtsov är nöjd med det nuvarande centrala läget och säger att chaufförerna trivs.

- Men inte är det något vackert det här, det skulle nog finnas mycket att göra åt själva byggnaden och omgivningen också, säger Kravtsov.

Vad vill du veta om dina egna hemknutar?

Ställ en fråga och vi hjälper dig med svaret!
Av de frågor som kommer in till redaktionen väljer vi regelbundet ut tre som vi ordnar en omröstning kring. Efter det är det du som avgör vilken av dem vi ska ta itu med! Det gör du genom att på webben rösta på den fråga som intresserar dig mest.

Insamlingen av frågor har upphört. Om du har ett nyhetstips kan du var direkt i kontakt med Yle Åboland.

Diskussion om artikeln