Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Att leva med ätstörning är en livslång kamp

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 21:26.
bulimi - illustrationsbild
Bild: Yle / Nyhetsgrafiken

Det är jätteintressant, bra och viktigt att experter på ätstörningar har skrivit den första finländska självhjälpsboken om bulimi, anser Kristina Karlsson som själv har en lång bakgrund med missbruk av olika slag.

Boken Nälkäinen sydän - Parane bulimiasta (Det hungriga hjärtat - tillfriskna från bulimi) har skrivits av tre experter med sammanlagt över 60 års erfarenhet av att arbeta med ätstörningar.

Bulimi innebär att man äter stora mängder mat under en kort tidsperiod och att man sedan försöker göra sig av med maten, ofta genom att kräkas eller använda laxermedel.

Bulimi innebär inte alltid att man kräks upp maten, säger den legitimerade näringsterapeuten Riikka Viljanen, som är en av författarna till boken.

Att kräkas är bara ett sätt att undvika att bli tjock av den mat man stoppat i sig. Andra sätt som bulimiker använder, säger Viljanen, är att äta väldigt lite, att fasta, eller att motionera väldigt mycket mellan perioderna av hetsätning. I bakgrunden finns en rädsla att gå upp i vikt.

Att vräka i sig mat är ett sätt att hantera negativa känslor. Man får lindring för stunden medan man äter.

Fakta om bulimi

Ett första steg

Viljanen säger att boken inte ersätter professionell vård, utan den är avsedd för personer som inte har så svåra symptom.

Med hjälp av boken kan man försöka ändra på till exempel sina matvanor. I boken finns också övningar som ska hjälpa läsaren att få insikter om sina känslor och lära sig att förhålla sig till dem på ett nytt sätt. Det finns också avslappnings- och mindfulnessövningar i boken.

Kristina Karlsson anser att en sådan här bok kan vara ett första steg för en person med bulimi.

Kristina Karlsson
Bildtext Kristina Kalrsson medverkade nyligen i tv-programmet Efter 9.
Bild: Yle/Parad Media

- Man får stegvis lära känna sig själv bättre och förhoppningsvis komma till insikt om sin sjukdom, och därifrån eventuellt komma åt att söka professionell hjälp när man inser att man kanske är sjukare än vad man själv förstått.

Kristina säger vidare att en bok är lättare att dela med sig, vare sig man är vän, anhörig eller förälder till en person med ätstörningar.

- Du kan ge den vidare och säga att den här boken har jag läst och jag har tänkt på dig, att den här kanske kan hjälpa dig.

- Det är ju mycket enklare än att du ska få en människa att börja gå i någon slags terapi eller söka hjälp.

Kristina Karlsson säger att det är tryggt för läsaren att veta att de som skrivit boken har är professionella, har erfarenheter och har sakkunskap om ämnet.

Boken har skrivits i av psykologen och psykoterapeuten Pia Charpentier, den legitimerade näringsterapeuten Riikka Viljanen och psykiatern Anna Keski-Rahkonen.

Äta regelbundet

Riikka Viljanen säger att det är viktigt att äta regelbundet och tillräckligt mycket för att undvika en situation där man blir väldigt hungrig och drabbas av tvångsmässigt ätande.

Rekommendationen är att äta med 3-4 timmars mellanrum. Det blir i praktiken 5 gånger per dag, morgonmål, lunch och middag samt två mellanmål. Det gäller också att unna sig god mat.

Pärmbild från boken Nälkäinen sydän - Parane bulimiasta.
Bild: Kustannus Oy Duodecim

En annan sak som förs fram i boken är en vänlig attityd mot en själv, att acceptera sig själv, något som Kristina Karlsson tycker är bra.

- Det är ofta så att när man börjar banta är det nånting som gör att man inte tycker om sig själv och så leder det ofta vidare och vidare.

- Vi har för mycket olika bantningsrecept och olika bantningssyner på teven och datorn och i tidningarna och så vidare. Det är för mycket av det, säger hon.

Livslång kamp

Kristina har själv levt med anorexi och bulimi. Hon säger att det är en livslång kamp att lära sig att hantera de här frågorna och att kunna se med sunda ögon på mat.

- Med andra missbruk kan du leva utan, om du väl kommer dig till det, men maten kan du aldrig leva utan. Du måste ha mat för annars svälter du och dör bort.

- Har du en gång haft ett svårt beroende när det gäller det här, måste du alltid vara försiktig. Det kan blossa upp precis när som helst.

Kristina Karlsson är utbildad erfarenhetsexpert, det vill säga en person med egen erfarenhet av missbruk och/eller psykisk ohälsa som arbetar bland annat inom planering och utveckling av missbrukar- och mentalvårdstjänster och som kan fungera som stödperson eller som ledare för smågrupper.

Kristina arbetar som utbildare på Kran r.f. som är en takorganisation inom den kristna missbrukarvården. Kran strävar efter att vara ett resurscentrum inom missbrukarvården i Svenskfinland.

Kristina Karlsson har i år flera gånger medverkat i Svenska Yles tv- och radioprogram samt på webben. Se video och länkar nedan.

Efter Nio: Kristina Karlsson intervjun i sin helhet - Spela upp på Arenan

Samtal om livet: 26.02.16 Samtal om livet med Kristina Karlsson PODCAST

45:46

Diskussion om artikeln