Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Möte om Havets hus hölls i god anda

Från 2016
Uppdaterad 07.06.2016 19:04.
Skiss över Havets hus intill Replotbron.
Bildtext Ska tornet slopas?
Bild: Ardok & Holm arkitekter AB

Hellre mer utställningsyta än utkikstorn, löd beställningen under tisdagen då styrelsen för Havets hus och föreningen Världsarvet i Kvarken än en gång diskuterade planerna för världsarvsporten. Nästa vecka väntas beslut i den omtvistade frågan.

- Mötet hölls i god anda och båda alternativen diskuterades sakligt, säger Erik Sjöberg som är ordförande för styrelsen för Havets hus.

Enligt Sjöberg kommer bägge alternativen att gå vidare för beslut i Korsholms kommunstyrelse nästa vecka. Det handlar om ritningar där det ena alternativet har något större utställningsyta, medan det andra innehåller ett utkikstorn. Det senare alternativet är något dyrare att bygga.

Tornet har kritiserats hårt

Många har ogillat utseendet på utkikstornet och en namninsamling startades då det blev känt att bygglov beviljats för det alternativet. Världsarvsföreningen vill hellre se att pengarna går till att bygga rejäla utställningsytor så att man så attraktivt som möjligt kan presentera Kvarkens unika natur för turister och besökare.

- Jag tycker nog att det pekar åt det hållet att det är alternativet utan torn som blir byggt, säger Alice Lillas som är viceordförande i styrelsen för Havets hus.

Även Lillas att diskussionen under dagens möte var saklig och givande.

- Nu hoppas vi på smidigt beslutsfattande så att vi kommer vidare i arbetet, säger Lillas.

Och det är ingen liten uppgift som världsarvsföreningen har framför sig. Förhoppningarna är att kunna bygga upp en så intressant utställning att man kan ta betalt för den.

- Tanken är att besökare ska kunna få den mest nödvändiga informationen om världsarvet redan i aulan och det ska naturligtvis vara gratis, men sedan skulle man betala för att få se en mer påkostad presentation, berättar Lillas.

Replot byaråd fick som de ville

Replot byaråd startade en namninsamling mot planerna på ett torn som minskar på utställningsutrymmena.

Totalt fick man in strax under 400 namn via fysiska listor och en lista på nätet. Listorna lämnades in till kommunstyrelsen i fredags.

Linda Ahlbäck, sekreterare i byarådet, säger att huvudsaken är att man får större utställningsutrymmen. Men något torn vill hon inte heller se.

- Åtminstone inte på det där stället, säger Ahlbäck.

Byarådet ville få igång en diskussion och det lyckades man med.

- Vi är glada över att man nu överväger alternativen på nytt, säger Ahlbäck.

Diskussion om artikeln