Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Planerna för Kakolatornet går vidare - efter hård armbrytning

Från 2016
kakola
Bildtext Så här ser Verkaranta Yhtiöts vision ut för tornet.
Bild: Verkaranta Yhtiöt

Planerna på att bygga ett högt torn på Kakolabacken i Åbo går vidare. Nu ska stadens planläggning komma med tre förslag på hur tornet kunde se ut.

Stadsplanerings- och miljönämnden godkände frågan på tisdagen efter en lång diskussion och flera omröstningar.

Elina Sandelin (Vf) föreslog att frågan förkastas och att planeringsarbetet inte alls inleds. Socialdemokraternas Jorma Hellsten föreslog i sin tur att planläggningsarbetet inleds och att staden ska planera tre alternativ för ett torn och de här alternativen ska sedan presenteras för nämnden.

Hus på Kakolabacken
Bildtext Kakola var tidigare ett ökänt fängelse, men byggs nu om till bostäder.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Hellstens förslag vann efter omröstning med siffrorna 8-5. Samlingspartiet, SDP och Centern röstade för att planeringsarbetet går vidare medan De gröna, Vänsterförbundet och Sannfinländarna röstade emot.

Enligt motståndarna till tornet passar det inte in i den kulturhistoriskt värdefulla miljön. Tornet skulle också skapa stora skuggor. De som talar för tornet anser att det kunde fungera som en turistattraktion då man kunde se hela staden från tornet och att det är onödigt att torpedera idén innan man har fått konkreta förslag på hur tornet kunde se ut.

Flera instanser, såsom Närings-, miljö- och trafikcentralen och museiverket har varit emot planerna.

Nu fortsätter alltså planeringsarbetet för ett torn på Kakolabacken och i ett senare skede ska tre alternativ presenteras för nämnden.

Diskussion om artikeln