Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Riksvägen ryker av musik, motion och loppis

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 06:44.
Mari Kähäri och Staffan Malström bjuder upp till vals inför evenemanget Rixvägen ryker.
Bildtext Mari Kähäri, ordförande för Pockar byaförening och Staffan Malström, primus motor för Rixvägen ryker bjuder upp till vals på Valskvarnen.
Bild: Yle / Hanna Othman

Det blir liv och rörelse åt Lappträsk- och Liljendalhållet mellan den 10 och 19 juni. Evenemanget Riksvägen ryker bjuder på något för alla.

Musikern och mångsysslaren Staffan Malmström hade redan en tid funderat på att Liljendaldagarna och Kycklings hembygdsmarknad borde sammankopplas.

En dag satte han sig sedan ner tillsammans med Lappträsk kommundirektör Tiina Heikka och musikern Pelle Miljoona och idén om ett tiodagarsevenemang föddes.

- Vi vill sprida ut programmet över flera dagar och plocka in olika aktörer. På det viset hoppas vi få synlighet till riksväg sex, säger Staffan Malmström.

Bilar som kör på riksväg sex.
Bildtext Riksväg sex går igenom Lappträsk och Liljendal.
Bild: Yle / Hanna Othman

Riksvägen ryker är ett samlande begrepp för en hel del andra evenemang som är mer eller mindre etablerade i Lappträsk och Lovisa.

Kycklings hembygdsmarknad är redan ett gammalt koncept, i år är temat hästkavalkad. Musikfesten Truck’n Lily ordnades för första gången ifjol men utökar i år till ett tvådagarsevenemang med bland annat Susann Sonntag på scenen.

Dansstället Valskvarnen i Pockar, Lappträsk.
Bildtext På Valskvarnen i Pockar uppträder Charles Plogman.
Bild: Yle / Hanna Othman

Peten puolikas är en halvmaraton som går igenom idylliska landskap med böljande åkrar. Hotell Hanhis nya ägare har tagit in musiker som Pelle Miljoona, Mikko Sipola och Kriss Viconte för att uppträda.

Från fotboll till vals

- På onsdagen den 14 juni blir det dessutom fotbollsmatch mellan civiltjänstgörarna och de asylsökande från Lappträsk, berättar Malmström ivrigt.

På Valskvarnen i Pockar försöker man få liv i den gamla traditionen med sommardanser. Torsdagen den 16 juni spelar Charles Plogman och jubilerande Danswerket som fyller tjugo år.

En bil med en reklamtarra.
Bildtext Mera information om evenemanget fås från adressen kuutostieonkuuma.fi
Bild: Yle / Hanna Othman

- Det ser säkert ut som massor med evenemang och man undrar hur folk ska hinna. Men när man ser till innehållet så är det väldigt olika målgrupper. Vi har räknat med att det finns något för alla åldersgrupper och alla intressen, säger Malmström.

Tidsmässigt tror Malmström att evenemanget är mitt i prick. Det händer ingenting annat och alla väntar bara på midsommaren. I juli exploderar Finland av olika evenemang.

Mera information om evenemanget och de olika programpunkterna hittas på kuutostieonkuuma.fi

Diskussion om artikeln