Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skolprojekt blev en framgångssaga i Närpes

Från 2016
Uppdaterad 08.06.2016 12:44.
Wilma Lassfolk och Selina Yrttiaho
Bildtext Wilma Lassfolk och Selina Yrttiaho.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Lagom till skolavslutningen förra veckan kom ett brev från Europeiska kommissionen till Närpes högstadieskola. Det innehöll en utmärkelse för ett internationellt projekt som skolan deltagit i de tre senaste åren.

Närpes högstadieskola är den enda skolan i Finland som deltagit i Projektet "curiosity- creativity-competence" (nyfikenhet, kreativitet, kompetens), tillsammans med skolor från nio andra länder.

- För mig var det otroligt roligt att man fick delta med det ämne man själv var intresserad av. Men det var så roligt att se andras kulturer och möttes och träffade nya vänner. Det tyckte jag var roligast, säger Selina Yrttiaho, som gick ut nian i vår.

Tog med vattenprover

Selina Yrttiahos ämnen var biologi och kemi. Det förde henne till Ungern, där hon träffade andra som var intresserade av samma ämne.

- Vi tog med ett vattenprov härifrån. Där tittade vi på varandras olika vatten och tittade på vad vi hade för olika ämnen, vad som fanns mer av och vad som fanns mindre av, berättar Selina Yrttiaho.

Till uppgiften hörde också att presentera sitt lands flora och fauna.

Varje deltagarland stod värd för ett ämne. De ämnen som eleverna kunde välja var biologi, fysik, kemi, gymnastik, bildkonst, musik, språk, historia och samhällslära.

Gymnastiklektion på Rhodos

Wilma Lassfolk, som gick ut första klassen i gymnasiet nu i vår, hade inriktat sig på gymnastik. Det ämnet hade Grekland hand om och träffen ordnades på Rhodos.

- Vi var bland annat ute på utflykter, och hade en idrottsdag och presenterade framgångar inom det egna landet, säger Wilma Lassfolk.

Det som hon hade mest behållning av var ändå, precis som Selina Yrttiaho, att uppleva andra kulturer.

- Också att få öva på språket var viktigt, att få prata engelska i en hel vecka, säger Wilma Lassfolk.

- Ja, man lärde sig att ta sig fram med engelska, säger Selina Yrttiaho.

Musiktimmar i Närpes

Från Närpes högstadieskola deltog cirka 30 elever på de tre åren som projektet pågick. Närpes högstadieskola hade ansvar för ämnet musik.

- Då hade vi elever från alla andra skolor här och hade en vecka musik, säger rektor Göran Småroos.

Projektet avslutades i vår. Resultaten ska presenteras på olika webbsidor, bland annat Erasmus + Project Results Platform.

Nio skolor från nio olika länder har varit med i projektet som startade år 2013. Förutom Finland var Tjeckien, Litauen, Grekland (Rhodos), Ungern, Polen, Italien, Österrike och Turkiet med.

"Som ett par minuter i Champions League"

- Vi fick den här utmärkelsen som en success story. Det är en erkänsla för det arbete vi har gjort och en sporre. Utmärkelsen kom som en överraskning när vi förra fredagen fick meddelande om att vi har blivit utsedda till ett mönsterprojekt. Det är ungefär som att få spela med i Champions League i några minuter, jämför Göran Småroos.

- Det känns bra att Närpes har fått uppmärksamhet, säger Wilma Lassfolk.

Projektet "curiosity-creativity-competence" är det fjärde EU- projektet som Närpes högstadium är med i. Småroos har redan anhållit om en fortsättning i form av två nya projekt till hösten.

Skolprojekt blev en framgångssaga i Närpes

5:10

Diskussion om artikeln