Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kaj Arnö: Potatis förenar Naguborna

Från 2016
Uppdaterad 31.01.2020 09:25.
Kaj Arnö och potatis
Bild: privat bild/yle

Mottagandet av asylsökande var så varmt i Nagu att det fick internationell uppmärksamhet. På potatisfestivalen i juni träffas man, äter potatis och umgås.

Lokalpatriotismen grasserar i Nagu, och jag bidrar själv gärna därtill. Till sommarens evenemang hör Nagu potatisfestival lördagen den 18.6.2016.

På programmet står potatisätande, sång, musik och dans, för att inte tala om samvaro mellan Nagubor, Nynagubor och sommargäster. Nagu har ett antal gårdar som odlar potatis, och läcker nypotatis brukar alltid hinna skördas i erforderliga mängder.

På fjolårets potatisfestival fick jag i egenskap av Bertel Nagubos ackuschörska äran att vara konferencier.

Allt du behöver veta om potatis

Som konferencier tog jag reda på lite mer om potatisen, biologiskt, historiskt och språkligt. Inför den finska delen av publiken hävdade jag med viss konstnärlig frihet att finskans peruna kommer från Nagumålets päron (kort ä). Att förlikna potatisen vid päron (långt ä) är vi inte ensamma om; krumpir, potatis på slovenska, kroatiska och serbiska, kommer från ett av tyskans många ord för potatis, Grundbirne.

Högsvenskans potatis påminner i sin tur om ordet bebis. De är båda anglicismer i pluralis. När Jonas Alströmer gjorde potatisen populär i vårt land i början av 1700-talet, tog han som språklig förebild det engelska potatoes.

Potatis inhandlat!
Bildtext Inhandlad vara
Bild: Kaj Arnö

Övriga språkliga basfakta: Potatisen är ett kärt barn med många namn. Kartuli heter det på estniska, kartofler på danska, kartofel på ryska, och liksom så ofta på estniska, danska och ryska är det fråga om tyska lånord. Tyskans Kartoffel är ett feluttal av italienskans Tartufolo, tryffel, en jordknöl. Söderöver i det tyska språkområdet talar man ofta om Erdäpfel, på franska Pommes de terre.

Potäter heter det på östnyländska och norska. Solanum tuberosum på latin. Ordet potatis kommer via engelskan och spanskan från indianspråket taino, där det betyder batat, som alltså inte är potatis utan sötpotatis, en inte alltför nära släkting till potatisen. Det tyska ordet Kartoffel verkar vara den vanligaste basen för ordet potatis i olika språk, och förutöver de redan nämnda språken (danska, estniska och ryska) heter det något i stil med Kartoffel också på bulgariska, isländska, lettiska och rumänska.

Arnö orerar  "om potatis"
Bildtext Arnö orerar "om potatis"
Bild: Kaj Arnö

Biologiska basfakta

Potatisen består till 78 % av vatten. Potatis är giftigt, utom knöldelen, om den inte är grön. Potatisen är nära släkt med tomaten och ganska nära släkt med tobaken. Potatisen förebygger skörbjugg.

Potatisfest i Nagu
Bildtext Nagufest
Bild: Kaj Arnö

Agrara basfakta:
Potatis har odlats i åtminstone 7 000 år men kanske i upp till 10 000 år, ursprungligen i Anderna, sannolikt i Peru. Man började odla potatisen i Europa 1540, men folk var skeptiska, för den är kanske giftig, och åtminstone smaklös, och framför allt står det ingenting i Bibeln om den, så den måste vara djävulens påfund.

Konsumtionsmässiga basfakta:Taras Bulba är en historisk roman av Nikolaj Gogol, från 1835. Handlingen är ett bonde- och kosackuppror mot polska kronan, med handlingen delvis förlagd till Kiev. Bulba är det vitryska ordet för potatis. I Vitryssland äter man mest potatis av alla, 181 kg per person och år, i tvåan Ukraina 136 kg. Finland ligger på 62,5 kg.

Musikaliska basfakta: Potatisen kommer från Sydamerika, liksom Evita. Evita Perón föddes 7.5.1919 och dog 33 år gammal 26.7.1952 i livmoderhalscancer. Musikalen Evita av Andrew Lloyd Webber bygger på myten om Eva Peróns liv. Musikalen låg till grund för filmen Evita (1996) med Madonna i titelrollen.

Nynagubor på fest

Nytt för i år är Nynagubornas uppträdande. Nynagubor är de som blivit kvar av de drygt hundra flyktingar som i oktober 2015 kom från Irak, Afganistan och Somalia, sedan de flesta i slutet av april flyttats från flyktingförläggningen i Hotell Strandbo till Raumo.

Flyfie-vandring
Bildtext Olika Nagubor
Bild: Sofia Ek

Att Nagubor och Nynagubor kommer påfallande väl överens är väl dokumenterat inte bara på Svenska Yles sidor, utan har via den berömde flyktingfotografen Giles Duley nått ända till renommerade The Guardian,i ord och bild.

Under potatisfestivalen utges också Nagus finaste utmärkelse, att jämföra med Strumpebandsorden i England, Pour le Mérite i Tyskland eller varför inte Finlands Vita Ros. Nagus utmärkelsetecken är Potatisknölen – en gyllene kronbeprydd potatis, gjord av Nina Wiiala-Laude. Den ges åt en Nagubo som gjort speciellt förtjänstfulla insatser för sin omgivning. Enligt säker insiderkälla har alla nomineringar till årets potatisknöl gällt personer som gjort insatser för att integrera de asylsökande i Nagu.

Potatisaction i Nagu
Bildtext Potatisaction i Nagu
Bild: Kaj Arnö

För den potatiskulturhungrige finns en sex minuter lång kortfilm på YouTube från fjolårets evenemang.

Ifall aptiten vuxit: Väl mött på Nagu potatisfestival lördagen den 18.6.2016 kl. 10:00, vid Nagu torg!

Text: Kaj Arnö

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln