Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Havets hus ska använda energi från uppvärmd asfalt

Från 2016
På parkeringen framför restaurang Berny's ska "Världsarvsporten" byggas
Bildtext Här ska Världsarvsporten byggas.
Bild: Yle/Roger Källman

Just nu diskuteras hur Världsarvsporten eller Havets hus i Korsholm ska se ut. Förnybar energi ska spela en viktig roll. Bland annat ska man ta tillvara energi från uppvärmd asfalt.

Mikael Alaviitala som är ordförande för Världsarvet Kvarken hoppas att Havets hus ska bli en verklig upplevelse.

Alaviitala vill att Havets hus skall bli en verklig port till Världsarvet. Efter ett besök ska man veta vad man hittar då man åker vidare mot Replot, Björkö och Vallgrund.

Korsholms utvecklingsdirektör Mikael Alaviitala
Bildtext Mikael Alaviitala.
Bild: Yle/Malin Hulkki

- Det ska finnas interaktiv teknik så att besökaren på ett trevligt sätt kan lära sig om både landhöjning, kultur, miljö och natur. Man ska få testa själv hur det kan se ut eller hur det har sett ut för 100 år sedan, säger Alaviitala.

Besökaren ska få tillräckligt med teoretisk kunskap om landhöjningen för att förstå vad man ser.

- Så att man inte bara tänker att vad är det här för stenar som ligger i rad utan att man förstår bakgrunden och konsekvenserna av att det är åtta millimeter per år som landet höjs ur havet.

Värme ur asfalt

Förnybar energi kommer också att spela en stor roll i den kommande Världsarvsporten. Havets hus kommer nämligen också att bli en skådeplats för just det.

Just nu samarbetar man dels med Energiinstitutet och med några mindre energiföretag i regionen.

Unesco ställer också krav på hållbar utveckling och även i det här sammanhanget är det bra att satsa på förnybar energi tror Alaviitala.

- Nu då det ska planeras och byggas ska det här vara med från början.

Det man kommer att fokusera på är sol- och vattenenergi och någonting helt nytt och unikt, nämligen tillvaratagande av energin från uppvärmd asfalt.

Runt byggnaden kommer det att finnas en hel del asfalt som man kunde utnyttja till det här.

- Eftersom den är svart så alstrar den värme och så lagrar man den och har sedan att tillgå då det blir kallt och vinter.

Ekonomin blir en utmaning

Att få det hela ekonomiskt att gå runt kommer att bli en utmaning tror Alaviitala. Dessutom borde intäkterna bli lite större än utgifterna för att Världsarvsporten hela tiden skulle kunna utvecklas.

- Att vi skulle få lika stora inkomster som vi har utgifter kommer vi säkert inte att lyckas med, tror Alaviitala.

Kommunstyrelsen bestämmer

Nästa skede blir nu för Korsholms kommunstyrelse att ta ställning till hur Världsarvsporten ska se ut.

Ska den ha ett utsiktstorn och mindre utställningsutrymmen? Eller ska man satsa pengarna på större utställningsrum och skippa tornet som väckt reaktioner?

Många har upplevt att tornet är fult och inte passar in. Alaviitala tror att det tornlösa alternativet kommer att segra i slutändan.

- Alla inser nog småningom att det är alternativet utan torn som ska väljas just på grund av de pengar man sparar på att inte bygga ett torn. Pengar som kan läggas på någonting som ger mera besökare.

Kommunstyrelsen tar ställning till alternativen nästa vecka.

Diskussion om artikeln